Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Blumarji iz Črnega vrha

Skupina blumarjev iz Črnega vrha

Po poljih okrog Črnega vrha (Montefosca), gorske vasice v občini Podbonesec, se v pustnem obdobju razlega veselo zvonkljanje, saj se po njih podijo čudna bitja, tako imenovani blumarji, tipične pustne šeme, ki skušajo prebuditi pomlad. Glede izvora njihovega imena obstajata dve razlagi. Prva je onomatopeična. Njihovi zvonovi se slišijo kot blum blum in zaradi tega naj bi dobile maske ime blumarji. Drugi pa trdijo, da ime izvira iz nemške besede Blumen (roža), blumarji pa so pravzaprav simbol rože, ki zrase v snegu in s tem naznanja pomlad oziroma prebujanje novega življenja.
Oblečeni so v platnene bele hlače in srajco, ki so posebej pripravljene prav za pust. Na glavi imajo poseben prepleten “klabuk”, ki ima v bistvu obliko drevesa. Visok je približno en meter, na vrhu pa se iz njega širijo majhne vejice, na katerih visijo trakovi različnih barv iz krep papirja. Pisana je tudi ruta, ki jo nosijo blumarji okrog vratu in jo imajo zavezano pod brado, saj so v starih časih ljudje pomlad skušali priklicati tudi z uporabo živih barv. Na hrbtu imajo z vrvjo, ki predstavlja tudi neke vrste okras, privezane “zuone”. Masko dopolnjuje še obutev, ki jo sestavljajo ročno izdelane volnene nogavice in črne “žeke” (tipično obuvalo, telovadne copate so namreč prepovedane), ter dolga palica, ki ji pravijo “pištok”.
Tekanje blumarjev, ki jih mora biti vedno liho število, spominja na procesije, s katerimi so v starih časih domačini pričakali prihod pomladi. Tudi proga, ki je v obliki osmice, je vezana na stare običaje. Blumarji morajo progo preteči tolikokrat, kolikor jih je v skupini. Sicer pa se blumarji med potjo ustavljajo v gostilnah in po domovih, kjer kaj svežega popijejo in se okrepčajo. Ob vsakem postanku opravijo nekaj posebnih skokov okrog svoje palice.
Nekoč je bil tek blumarjev tudi iniciacijski obred oziroma preizkušnja. Fantje, ki so postali polnoletni, so na pustni torek celo popoldne tekli, da so tako dokazali svojo moč in vzdržljivost. Med tekom pa niso smeli niti enkrat pasti, saj je morala obleka ostati snežno bela. Druga skupina pustnih mask pa je med tem hodila po domovih. Včasih so se v blumarje oblačili samo neporočeni moški, zdaj ko se za pust v Črnem vrhu zbere manj ljudi, pa se lahko našemi kdorkoli.

  • Fantje, ki so postali polnoletni, so na pustni torek celo popoldne tekli, da so tako dokazali svojo moč in vzdržljivost.