Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Koča Dom na Matajure že deset let dom prijateljstva

Arhiv Novi Matajur

Deset let je že minilo, odkar je Planinska družina Benečije na Matajurju odprla svojo kočo. Bilo je 22. oktobra leta 2000 in sonce je toplo sijalo na čudovite jesenske barve na pobočjih Matajurja, kjer se je ob tej priložnosti zbralo približno dva tisoč obiskovalcev. Prišli so od vsepovsod, iz Nadiških dolin, pa tudi iz Gorice, Trsta, Brd, Vipavske doline, Kobarida, Bovca, Tolmina, Jesenic in Ljubljane, da bi se veselili z vsemi tistimi, ki so si prizadevali, da se uresniči velika želja beneškega planinskega društva.
Dom na Matajure še vedno stoji, lep, urejen in gostoljuben na Kajancovi senožeti »Skedinj«. Od tedaj je tudi zrasel, saj so mu člani s časom prizidali še drvarnico, zimsko sobo in lopo. Vsak konec tedna se v njem zbere veliko število gostov, ljubiteljev planin, za katere skrbijo prostovoljci Planinske družine Benečije. Koča je v vseh teh letih res postala pravi dom prijateljstva, ki ga je doslej obiskalo že več kot 20.000 pohodnikov, marsikdo med njimi pa je prav tu boljše spoznal Benečijo in jezik ter kulturo Beneških Slovencev. Veliko gostov se na Matajur in v kočo slovenskega planinskega društva z veseljem vrača.
In tako se je tudi v nedeljo, 24. oktobra, pri Domu na Matajure kljub vetru, dežju in megli zbralo veliko število ljudi, da bi skupaj s Planinsko družino Benečije proslavili 10-letnico delovanja koče. V več izmenah je na vrh prišlo približno osemsto ljudi. Veliko slavje se je začelo že ob 10.30 z mašo, ki jo je daroval gospod Silvo Šinkovec. Nato so v imenu Planinske družine Benečije prisotne pozdravili Igor Tull, sedanji predsednik Gianpaolo Della Dora in Joško Cucovaz, ki so se spomnili časov, ko so gradili kočo, in spregovorili o delovanju koče in samega društva. Sledili so še pozdravi predstavnikov slovenskih planinskih društev iz Trsta, Gorice in bližnje Slovenije, s katerimi beneški planinci plodno sodelujejo.
Po tem formalnem delu se je končno lahko začel pravi praznik s harmonikami, pašto, pečenim kostanjem (bolj izkušeni planinci so tudi učili najmlajše člane, kako se ga pripravlja), rebulo in sladicami, ki so jih pripravile članice Planinske družine Benečije, marsikaj okusnega pa so s sabo prinesli tudi gostje (društva in posamezniki). Prisotni pa so se lahko posladkali še z veliko odlično torto, na kateri je bila tudi slika koče, ki jo je ob tej priložnosti pripravila Tina Fratina Žagar, ki Planinski družini Benečije vsako leto med drugim pomaga pri organizaciji tečajev telovadbe, smučanja in plavanja v slovenščini in ki jih obiskuje vedno več ljudi, tako da so morali pri društvu v nekaterih primerih celo zavrniti kak vpis.
Med uglednimi gosti naj omenimo tudi šampionko Gabriello Paruzzi, olimpijsko prvakinjo v smučarskem teku na 30 km v Salt Lake Cityju, ki je hotela biti zaradi prijateljstva, ki jo veže z nekaterimi člani našega društva, tudi sama prisotna na slavju ob tem pomembnem jubileju koče Planinske družine Benečije.
Veselo vzdušje z glasbo, plesom in petjem slovenskih pesmi se je nadaljevalo pozno v noč, ko se je megla že zgubljala v temi. Dom na Matajure je tako kljub slabemu vremenu lepo praznoval svoj deseti rojstni dan.

Tjaša Gruden