Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Jezikovne skupnosti v videmski pokrajini

Ustvarjalnost otrok in odraslih v narečju

ŠPETER - Emma Scubla, starejša, a zelo dinamična gospa, ki sicer živi v Sondriu, par Renzo Gariup in Lidia Zabrieszach (na posnetku skupaj s špetrskim županom Manzinijem v sredini) ter Orsola Banelli v kategorijah odraslih, skupin oziroma mladih do 18. leta starosti so zmagovalci letošnjega natečaja “Naš domači izik”, ki ga je tudi letos priredila špetrska občinska uprava in na katerem je sodelovalo trinajst posameznikov oziroma skupin iz različnih predelov videmske pokrajine, tako da je bilo mogoče slišati marsikatero slovensko narečje. Prireditev, ki so jo prvič organizirali leta 1993, je letos povezovala Emma Golles, kulturni program pa sta obogatila nastopa harmonikarskega orkestra 4-8-8-16 pod vodstvom Aleksandra Ipavca in mešanega zbora Tri doline iz Kravarja v občini Podutana z dirigentko Francesco Gussetti.
Praznik slovenskih narečij je uvedel špetrski župan Tiziano Manzini, ki je letos tudi pozdravil po slovensko in pozval vse, naj redno (tudi v pogovorih z njim) uporabljajo krajevna narečja, da se bodo ta ohranila. Poleg tega pa je bil še posebno zadovoljen nad tem, da je med nastopajočimi tudi precej otrok (natečaja so se udeležili učenci 3. in 4. razreda dvojezične šole) in mladih. Prisoten je bil tudi poslanec Carlo Monai, ki je povedal, da ima tudi sam slovenske korenine, zaradi česar mu je naš svet zelo blizu. Poudaril je pomen valorizacije manjšinskih jezikov in omenil potrebo, da bi tudi v višjih srednjih šolah v Čedadu poučevali slovenščino. Čedajski parlamentarec je spregovoril tudi o društvu italijansko-slovenskega prijateljstva med parlamentarci v Rimu in Ljubljani.
Kar zadeva sam tekmovalni tečaj, je treba poudariti, da so se letos izkazali prav vsi, tako da je bil večer še posebno prijeten, čeprav je bilo nastopajočih manj kot lani. V kategoriji odraslih je slavila Emma Scubla, ki je svoje otroštvo in mladost preživela v Subidu, a že dolgo živi v Sondriu. Kljub temu je ohranila svoj materni jezik in ljubezen do svojih korenin, iz Piemonta pa je prišla že drugo leto zapored, da bi sodelovala na natečaju. Letos je pripovedovala o potoku Malina, ki poje stare pravljice. Takoj za njo sta se med odraslimi uvrstili Andreina Trusgnach in lanska zmagovalka Anna Iussa. V tej kategoriji so nastopili še Gianni Rossi, Riccardo Ruttar in Guido Qualizza – Guidac.
Med skupinami sta strokovno žirijo, ki so jo letos sestavljali Firmino Marinig, Beppo Chiabudini, Angela Tomasetig, Giorgio Banchig in Luisa Battistig, najbolj prepričala beneška Sandra in Raimondo, Lidia Zabrieszach in Renzo Gariup z zabavnim dialogom. Pohvalo pa zaslužijo tudi učenci špetrske dvojezične šole, ki so besedila za natečaj pripravili v sodelovanju z učiteljema Claudio Salamant in Damijanom Vizintinom, Stefania Rucli in Davide Tomasetig ter skupina iz Terske doline, kjer je tradicija, da za pust ljudi v Sedliščih zabavajo z uprizoritvijo zabavnega skeča. Tak prizor so pripravili tudi za letošnji natečaj.
Med mladimi pa je prvo mesto pripadlo Orsoli Banelli, bivši učenki dvojezične šole. Pripovedovala je o konjih Kozakov. Ti so bili med drugo svetovno vojno v Barnasu pri Špetru, o njih ji je pripovedovala nona Maria in še druga dva gospoda iz vasi. V tej kategoriji je nastopil še Stefano Tomasetig s pravljico o škratih iz Rečanske doline.