S Primorskim dnevnikom po svetu

S Primorskim dnevnikom po svetu

2. del

Ta gejzir je bruhnil vsajih 8 minut

Težave še niso načele visoke stopnje strpnosti do različnih. Ta odprtost se kaže tudi v odnosu do istospolno usmerjenih, kot dokazuje med drugim dejstvo, da se je islanska premierka Johanna Sigurdardottir ob koncu junija poročila s svojo partnerko Jonino Leosdottir. Bolj kot dejstvo, da je vladno krmilo prevzela lezbijka, pa je bila za Islandijo presenetljiva novost dejstvo, da je postala premierka voditeljica levosredinske povezave. Desna sredina, ki je bankam dovolila špekulacijsko finančno politiko in je s svojo nepozornostjo soodgovorna za dolžniško krizo, je bila po 18 letih vladanja porinjena v opozicijo.
Ob tolikšni odprtosti, visoki stopnji izobraženosti in razvitosti se zdi skoraj neverjetno dejstvo, da je morala leta 2004 največja islandska družba za proivodnjo aluminija Alcoa preveriti, da na območju, kjer je nameravala zgraditi nov proizvodni obrat, ni bilo škratov, trollov in drugih duhov “islanskega skritega” ljustva. Šele, ko je bilo to preverjeno, je dobila ustrezna gradbena dovoljenja. Ob tej novici se bo najbrž vsakdo med nami nekoliko pomilovalno nasmehnil, vendar na otoku, kjer je narava prevladujoča sila in kjer iz podzemlja privrejejo gejzirji, izbruhi pare in kjer je veliko aktivnih vulkanov, je tako verovanje neke vrste psihološki ščit, ki tudi sodobnim pripadnikom majhnega naroda pomaga, da premagajo občutek osamljenosti zaradi oddaljenosti otoka od vseh celin in zaradi dejstva, da veliko večino leta preživijo v mraku. Misel, da nisi sam in da tvojo usodo delijo nevidna nadnaravna bitja ti je lahko v oporo in tolažbo, pa čeprav so ti nevidni sopotniki včasih nagajivi in tudi maščevalni.
Kdo bi vedel, kateremu od nadnaravnih bitij so se zamerili organizatorji in udeleženci izleta Primorskega dnevnika na Islandijo? Morda pošastnemu trollu ali nagajivemu škratu ali pa kateremu od drugih duhov nevidnega ljudstva? Na to vprašanje bi morda lahko odgovoril izvedenec za islandsko mitologijo, medtem ko ga ne pozna novinar, ki se se ni nikoli ukvarjal z nadnaravnim svetom in nanj gleda z veliko skepso.

  • Tekst
    Vojmir Tavčar

    Fotografije
    Magda Starec in Vojmir Tavčar