S Primorskim dnevnikom po svetu

S Primorskim dnevnikom po svetu

8. del

Stara domačija Glaubaer je postala muzej. Zgrajena je bila v 19. stoletju, namesto opeke pa so zidaki iz šote.

Na krožni poti okoli otoka obiskovalec naleti predvsem na zaselke in vasice, ki zagotavljajo prenočišče in prehrano izletnikom, ki jih je v poletnih mesecih kar veliko (na leto obišče Islandijo okoli pol milijona ljudi). Mnogi potujejo z avtobusi, drugi se podajo na pot s terenskimi vozili s pogonom na štiri kolesa, ne manjka pa tudi pogumnih in vztrajnih kolesarjev ali jahačev, ki si otok ogledajo v sedlu šislanih islandskih konj. Ne manjka niti priložnosti za nekaj adrenalinskih športnih izkušenj kot je rafting.
Med najbolj prikupnimi naselji na severu Islandije je Husavik, ki je bil nekoč pristanišče kitolovk. Sedaj je mestece, ki se ponaša z muzejem kitov, in izhodišče za turistične izlete za ogled teh orjaških morskih sesalcev in delfinov. Taki izleti so tudi glavna turistična atrakcija Husavika, ki s svojim “ whale watching” privablja na desetine ljubiteljev živali in narave. Čeprav je večina nekdanjih kitolovk spremenjena v turistične ladjice, pa se Islandija še ni povsem odpovedala lovu na kite, čeprav ga sramežljivo prikriva s krinko znanstvenega raziskovanja. V marsikateri restavraciji imajo na jedilnem listu tudi kitovo pečenko, po mnenju nekaterih naj bi prav obnovitev lova na kite lahko postala del nove “ustvarjalne ekonomije”, s katero naj bi se Islandiji skušala izvleči iz velikih gospodarskih težav, pa čeprav za ceno madeža na svojem imidžu. Vendar morebitni madež ne skrbi tistih, ki z lovom na kite služijo lepe denarce in so gluhi za proteste naravovarstvenih organizacij.
Na severu je tudi drugo islansko mesto Akureyri. V bistvu gre za mestece z okoli 20.000 prebivalci, ki pa se kljub temu ponaša z univerzo. Akureyri je pomembno pristanišče, stolna cerkev se po svoji zasnovi zgleduje po tisti v Rejkjaviku, posebna privlačnost je skrbno negovan botanični vrt. Manjka pa pravi mestni utrip.

  • Tekst
    Vojmir Tavčar

    Fotografije
    Magda Starec in Vojmir Tavčar