Pust 2011

Pust 2011

Letošnji kralj Krcebubi razkril »skrivnost« o hudi moški krizi izpred vrsto let

Pustna kraljica Filomena Kavka Prstopavka, kralj Krcebubi in Zludi (Kroma)

V kraškem pustnem kraljestvu se dogajajo čudne stvari. Med sobotno predstavitvijo letošnjega Kraškega pusta je njegov prvi mož Igor Malalan pokazal na gospodarsko krizo, ki je s 60-odstotnim črtanjem deželnega prispevka postavila pod vprašaj sam nadaljnji obstoj kraške pustne tradicije. Na malce drugačno krizo je namignil letošnji pustni kralj Krcebubi iz praprovskega pustnega kraljestva, ki mu z lansko zmago na openskem sprevodu pripada čast, da s svojim kraljem zastopa ves pustni imperij.
Krcebubi je pogled pogreznil v čas, ko je Praprovcem res trda predla. Kraljestvo se je znašlo v hudem pomanjkanju nežnega spola. Pa so si brihtni Praprovci izmislili moški desant v Istro (beri: dolinski Breg) in tako očarali tamkajšnjo lepotico, da jim je sledila na Kras in s tem rešila praprovski pustni rod. Tako se je kralj Krcebubi letos lahko na pustu predstavil s svojo družico, kraljico Filomeno Kavko, poimenovano Prstopavko, ker je pač prestopila iz Istre na Kras.
Ob kraljevskem paru je stopal tudi od glave do pet črn individuum, imenovan Zludi. Tudi on je izraz praprovske pustne tradicije. Zludi prihaja na svoj račun vsak pustni torek, ko se praprovški pustarji podajo veselo po vasi. Zludi je strah in trepet domačih otrok. Ko s trobento naznani svoj prihod, se otročad porazgubi, da jih ne bi Zludi ujel in pomazal z rokami, počrnelimi od najbolj črnih saj.
Kraljevski par si bo jutri odpočil, že v četrtek pa jo čaka obisk v Sežani, kjer bodo tudi predstavili letošnji 44. Kraški pust.
Teden dni kasneje pa se bo začelo zares. V četrtek, 3. marca, ob 17.30 se bosta kralj Krcebubi in kraljica Filomena Kavka Prstopavka z zgodovinskim openskim tramvajem št. 6 pripeljala na opensko tramvajsko postajo, kjer bosta izžrebala startno listo vozov in skupin mask, ki bodo v soboto, 5. marca, sodelovali na pustnem sprevodu. Vozov bo osem, skupin pa deset, med katerimi bo tudi šempolajska skupina, ki bo »s planeta veselje k nam pršla, da bi se z nami zabavala.«
V četrtek bosta kralj in kraljica tudi odprla razstavo otroških del osnovne šole Franceta Bevka z Opčin, za veselo vzdušje pa bodo poskrbeli godci iz Praprota.
Dan pozneje, v petek, 4. marca bodo v Prosvetnem domu na Opčinah odprli razstavo Skritih plati odbornikov, gledališka skupina Tamara Petaros bo nastopila z veseloigro Vici na špici 2, sledili bodo defilè otroških mask, nastop otroške plesne skupine KD Tabor in predstava X faktor v režiji Tatjane Malalan, ki bo tudi nastopila v družbi z Ireno Pahor in jasmino Smotlak. Večer bosta povezovala Lucija Pirjevec in Omar Marucelli.
Osrednja prireditev 44. kraškega pusta bo sobotni pustni sprevod po openskih ulicah. Pri njem bosta ob vozovih in skupinah sodelovala godbeno društvo Prosek in godba Viktor Parma iz Trebč. Sprevod bosta vodila Lucija Pirjevec in Giorgio Amodeo, krožek Foto video Trst 80 pa bo priredil pustni foto ex-tempore.
Nagrajevanje bo na borjaču Prosvetnega doma, kjer bodo razglasili zmagovalca letošnjega pusta ob zvokih Kraških muzikantov in skupine Dej še en litro.
Kljub hudi krizi se bo po nagrajevanju nadaljevala zabava na pustnem borjaču Prosvetnega doma, »med klobasami in zeljem, ki se bo cedilo iz kioskov zabeljenih kuharjev SK Brdina in pevskega zbora KD Tabor«, kot so svečano obljubili pustni organizatorji.

Marjan Kemperle