Pust 2011

Pust 2011

Kraški pust: bo ali ne bo?

Prva uradna predstavitev Kraškega pusta v Sežani (Kroma)

Sprevod 44. Kraškega pusta na Opčinah je pod vprašajem! Vznemirljivo novico je sporočil duhovni in operativni vodja osrednje zamejske pustne prireditve Igor Malalan med včerajšnjim predstavitvenim srečanjem na sedežu sežanske občine. Tržaška občina doslej ni hotela izdati dovoljenja za pustni sprevod zaradi določil lani odobrenega pravilnika o prireditvah. Le-ta je poveril podjetju AcegasAps nadzor nad čiščenjem cest. Po določilih novega pravilnika bi moral prosilec dovoljenja za prireditve na javnem terenu po opravljeni prireditvi sam poskrbeti za počiščenje terena , v tem primeru trgov in cest, v primeru pa, da bi to delo opravilo podjetje AcegasAps, bi moral organizator plačati podjetje za opravljeno delo. Malalan je namignil, da bi odbor Kraškega pusta to stalo kakih 4 tisoč evrov, ali morda še kaj več. To pomeni kar polovico celotnega lanskega deželnega prispevka, ki ga je deželna uprava že itak oklestila za 60 odstotkov. Takega stroška si prireditelji ne morejo privoščiti. Če ne bodo dobili dovoljenja za izvedbo sprevoda, bo to pomenilo, da bo sprevod odpadel.
Sežanskega srečanja se je udeležil tudi tržaški občinski svetnik Stranke komunistične prenove Iztok Furlanič, ki je že včeraj skupaj s slovenskima kolegoma v mestni skupščini Stefanom Ukmarjem in Igorjem Švabom ter predsednikom vzhodnokraškega rajonskega sveta Markom Milkovičem posegel pri občinskih uradih. Vprašanje je tehnične narave, je nakazal. Občinski proračun je bil konec preteklega tedna zavrnjen, občina posluje z začasnim poslovanjem, kar pomeni, da ne more izdati dodatnih finančnih sredstev (na primer prispevek za čiščenje). Izrazil je vsekakor prepričanje, da »ni v interesu nikogar, da bi sprevod odpovedali.« »To bi bila sramota za vso tržaško občino,« je dodal, in napovedal skorajšnja srečanja s pristojnim odbornikom in - če bo potrebno - tudi s tržaškim županom. Ob koncu pa je še »obsodil« nov pravilnik, ki ga je vsilila desnosredinska večina. Le-ta bremeni neprofitne organizacije, namesto da bi jim priskočil na pomoč pri njihovih dejavnostih.
Zaskrbljujoče novice s tržaške občine so - žal - zasenčile prvo uradno predstavitev Kraškega pusta v Sloveniji. Gostitelj, sežanski župan Davorin Terčon vidi v njej krepitev prijateljskih stikov in vezi ob meji. Predsednik razvojnega društva Merišče iz Merč Ivan Žiberna je predstavil pustno delovanje v vasi, ki že sedmo leto sodeluje na Kraškem pustu. Kralj Krcebubi in kraljica Filomena Kavka Prstopavka pa sta hudomušno predstavila letošnjo praprovsko pustno kraljestvo ter seveda prinesla gostom njen najbolj žlathen dar: polno košaro vrhunskega praprovskega vina.

Marjan Kemperle