Pust 2011

Pust 2011

Kraški pust: še nič odločeno

Igor Malalan (Kroma)

Usoda 44. Kraškega pusta še visi na nitki. Tržaška občina ni še odločila, ali bo priskočila na pomoč odboru največje zamejske pustne prireditve in krila stroške za čiščenje cest po sprevodu na Opčinah. Podjetje AcegasAps, ki je bilo doslej zadolženo za ta dela, je namreč opozorilo vodstvo Kraškega pusta, da bi morali na podlagi novega občinskega pravilnika o javni čistoči sami organizatorji počistiti ceste, ulice in trge po prireditvi, ali pa plačati to storitev prav podjetju AcegasAps (stalo naj bi kakih 4 tisoč evrov). Brez plačila oziroma dogovora o kritju stroškov naj bi Odbor Kraškega pusta ne prejel dovoljenja za izvedbo pustnega sprevoda in kraškega pusta letos ne bi bilo.
Včeraj sta tako občinski svetnik Stranke komunistične prenove Iztok Furlanič kot predsednik vzhodnokraškega rajonskega sveta Marko Milkovič posegla pri občinskih uradih, da bi zadevo premaknili z mrtve točke. Tržaški občinski odbor naj bi na svoji ponedeljkovi odobril sklep o tako imenovani »zasedbi javnega prostora« in odredbo o upravljanju prometa ob pustnih prireditvah. V podobni zagati kot se nahaja Kraški pust, se je znašel tudi tržaški torkov sprevod po mestnih ulicah. Po vsej verjetnosti naj bi občina prevzela stroške za kritje čiščenja mestnih ulic po manifestaciji na pustni torek. V tem primeru pa bi morala podobno storiti tudi za openski pustni sprevod, saj bi bilo nesprejemljivo, da bi priskočila na pomoč mestnemu pustu, kraškega pa naj bi pustila na cedilu.
Milkovič je spomnil, da je ob izdaji mnenja za nov občinski pravilnik o javni čistoči opozoril prav na pobude, ki jih prirejajo neprofitne organizacije. Neprimerno bi bilo, da bi prostovoljcem naprtili plačevanje stroškov za čiščenje, je takrat menil in omenil prav primer Kraškega pusta. Na to, kar je takrat, pred kakimi petimi meseci opozarjal, se je sedaj zgodilo.
Duša Kraškega pusta Igor Malalan je v stalnem stiku s slovenskimi občinskimi predstavniki. Včeraj je ponovil svoje stališče o plačevanju čiščenja: »Našega že itak zelo skromnega denarja ne bomo po nepotrebnem metali v smeti!«

Marjan Kemperle