Pust 2011

Pust 2011

Kaj se kuha v štmavrskem loncu?

Miniaturka letošnjega voza (Marjan Kemperle)

Ojoj! Kako bodo sploh Štmaverci pripeljali svoj pustni voz tu, izpod Sabotina, do Opčin?
Iz Pevme se proti Štmavru vije v reber cesta, strma kot tržaška Ul. Commerciale, le da je mnogo ožja, močno vijugasta, predvsem pa zelo razkopana, tu pa tam razrita, polna lukenj. Že vožnja v zvezdnati noči z avtomobilom navzgor je prava avantura. Kako se bo težki in majavi pustni voz spuščal navzdol, to je samo Štmavrcem jasno. Nekaj pa je tudi obiskovalcu kraških pustov vendarle jasno: goriški župan Romoli bi lahko potegnil iz občinske mošnje nekaj tisoč evrov, da bi asfaltirali cesto, ki že desetletja ni videla novega asfalta!
Za štmavrske pustne delavce cesta, nevredna tretjega tisočletja, ni noben problem. Z njo so pač primorani sobivati. Kako bomo prispeli do Opčin? Kot vsako leto - počasi, je odgovoril Edi, sicer Goričan, ki pa si ob pustu izbere štmavrsko državljanstvo.
Saj res, Štmaver je že sodeloval na Kraškem pustu. Prvič pred devetimi leti, so se spominjali mladi domači pustni delavci, zbrani na delovišču v lopi na Gropajšču pri Mlakarjevu. Osvojil je tudi dve drugi mesti, leta 2005 in dve leti pozneje. Pred leti pa so voz pripravljali drugje, delali so v društvu, cesta je bila lepša, in tudi voz je bil večji, 8-metrski.
Štmavrski pustni delavci so se - v primerjavi z drugimi udeleženci Kraškega pusta - pozno zbudili. Šele konec januarja. Takrat se je začelo materialno delo. Umsko, z izbiro teme, že nekaj prej. V začetku januarja so sklicali sejo, vzeli v pretres tri zamisli in izbrali tisto, ki je bila po njihovem mnenju najboljša.
Kaj se kuha v štmavrskem pustnem loncu? bi lahko parafrazirali naslov njihovega voza. V četrtek zvečer je bila struktura na vozu še deviško bela, na tleh pa je bilo treba veliko mrežasto glavo še prelepiti s papirjem. Nesporni umetniški vodja projekta Adrijan je v miniaturki iz plastelina nakazal, kar se bo naposled prikazalo na vozu. Ogromna pošast, nekakšna zmes satana, zlodeja in luciferja, bo z ogromno kuhalnico v prav tako ogromnem loncu kuhala mineštron zlobe s sestavinami, ki jih bodo udeleženci pustnih sprevodov na Goriškem in Tržaškem slišali na lastna ušesa: tri kapljice krize, eno žlico hudobije in malo katastrofe. Skratka, vse vesoljsko zlo se bo zlilo v štmavrski lonec.
Okrog voza pa bo kakih 90 mladih in manj mladih kuharjev in kuharic v svojih loncih in kozicah kuhalo drugačno hrano: ljubezen, prijateljstvo, poljubčke in objeme. Naravni, človeški protistrup velikemu svetovnemu zlu.
Štmaver šteje nekaj več kot sto prebivalcev. Po številkah bi kazalo, da bi bila tolikšna prisotnost ob vozu pravcat pustni plebiscit. A ni tako. Štmavrcem se bodo tudi letos pridružili številni veseljaki iz drugih bližnjih vasi, iz Rupe, Števerjana, pa tudi iz Gorice in slovenskih vasi čez mejo. »Smo dobra klapa,« so ponosno priznavali pustni udarniki. Le-teh je od deset do petnajst. Vsak večer so po več ur gradili pustni voz. Zadnji teden se je delo zavleklo vsak večer do polnoči in še čez.
V četrtek zvečer so se pravkar lotevali dela. Jakob je s čelado na glavi lepil bele liste; Martin in Luka sta se ukvarjala z mrežasto glavo pošasti, Sandi in Boris sta stikala po orodju. Mojster Adrijan si je izprosil dva dni dopusta, da bi umetniško dodelal voz.
Ženska ekipa je ob isti uri »dežurala« na sedežu društva v vasi. Kostumi so v domeni deklet, prav tako ples in živahna koreografija ob vozu.
Danes bo vse - kot vsako leto - pripravljeno, so zagotavljali. Saj mora biti, ker Štmavrce čaka pustni sprevod v Gorici. Potem pa še Opčine na pustno soboto, Sovodnje v nedeljo, Tržič na pustni torek. Sprevodi so prava mana za štmavrske pustne delavce. S sodelovanji nam uspe kriti vse stroške, so razkrili.
Po komaj opravljeni uspešni šagri sv. Valentina predstavlja pust za vas pomembno družbeno in družabno stalnico. Vas se zbere, zaživi s pustom. Pustni udarniki niso sami. V četrtek je na primer Adrijanova mama prinesla čajček, da se je družba ogrela. Gospo poznajo na vasi z imenom Majda, v mestu, v Gorici pa z imenom Sonja. »Skrivnosti« iz časov, ko niso bila slovenska imena povsod dobro zapisana ...
Štmavrski voz bo v soboto že ob osmih zjutraj s traktorjem odpeljal proti kakih 50 kilometrov oddaljenim Opčinam. Seveda počasi, zelo počasi. Pred njim in za njim bosta avtomobila opozarjala na dragoceni tovor. Na Opčinah pa se bodo štmavrske pustne generacije spet razživele. Kajti, med kuharji, kuharicami in vsemi kuharskimi sestavinami se bo razpel cel vaški generacijski lok, od staroste, več kot 70-letnega Pepija, do verjetno najmlajše, Adrijanove nečakinje Karen, ki bo na Opčinah upihnila prvo svečko.
Vse najboljše!

Marjan Kemperle