Pust 2011

Pust 2011

Merče, nezadržen vzpon na Kraškem pustu

Veliki mačkon v garaži Pr Lazrčnih (KROMA)

Merče, vasica pri Sežani, se je vpisala v zgodovino komaj porojene samostojne Slovenije 29. junija 1991. V dneh, ko je Jugoslovanska ljudska armada zasedla mejne prehode z Italijo, so sežanski policisti prav pri Merčah zajeli dva tovornjaka polna vojakov. S štirimi cisternami srbskih in bolgarskih voznikov so opravili cestno blokado in prisilili 31 vojakov in dva oficirja k predaji. Televizijci so predajo posneli in posnetki so ponesli Merče v svet.
Odtlej sta minili skoraj dve desetletji. V tem obdobju so »Merče šle naprej,« če si je mogoče izposoditi naslov lanskega voza Merč na openskem sprevodu. Od leta 2005 stalno sodelujejo na Kraškem pustu, zadnja štiri leta nezadržno napredujejo. Prvi dve leti (2005 in 2006) so se kot novinček morale zadovoljiti z zadnjim mestom, odtlej pa pohod proti vrhu: leta 2007 - deveto mesto, leta 2008 - osmo mesto, leta 2009 - sedmo mesto, lani - šesto mesto.
In letos?
Vse bo odvisno od ... slovenskih tajkunov. Njim je posvečen letošnji merčanski pustni voz s pravšnjim, prav nič dvoumnim naslovom: Sir(je)jo.
S pustom so se začeli ukvarjati pred dvema mesecema, razpršeni na treh deloviščih. Prvo se nahaja v delavnici marmorja pri cerkvi, drugo v garaži Pr Lazrčnih, tretje v vaškem domu. Tu Jana, Vlasta, Nadja, Darja, Lilijana in druge žene in dekleta šivajo pustne kostume.
V delavnici pri cerkvi pripravljajo največjo konstrukcijo, voz s sirom, mačkonom in veliko mišnico, namenjeno enemu največjih slovenskih tajkunov. Delavnica zaživi na podvečer: po koncu uradnega posla se za Denisa, Davida, Armanda, Dejana, Sama, Ranka, Ivana, Cirila, Roberta, drugega Davida, Tadeja, Aljošo, Darjo, Vida in druge merčanske pustne delavce začne ljubiteljsko delo, ki se zadnje dneve vleče tja pozno v noč. Mnogo teh pustnih prijateljev v garaži sestavlja manjše dele kompozicije. V torek zvečer, ko je v Merčah ob krepki burji celo rahlo naletavalo, so v delavnici ob cerkvi stikali okrog ogromnega kosa sira na vozu. Denis je »iskal ključ od 22«, kot temu pravijo v delavskem žargonu.
V vasi z vsega sto prebivalci se vsi dobro poznajo. Zato je tudi pustna družba prijetna, prijateljska. Vsak prispeva nekaj svojega poklicnega znanja, obeljenega z veliko dobre volje. Večere kdaj pa kdaj podkrepijo domače klobasice, sir, pršut in vrhunski kozarček pristnega. Takrat se delo rado prevesi čez polnoč v nov dan.
V soboto bodo Merče pripeljale na Kraški pust na vozu in ob njem kakih 36 veseljakov, kar je za številčno tako majhno vas objektivno ogromno. Pred prihodom na Opčine pa se bodo obvezno ustavili pred sežansko pošto, kajti tradicija veleva, da se tam predstavijo županu ter mu povedo, kar mu pač gre. Predsednik Razvojnega društva Merče Ivan Žiberna je že na sežanski predstavitvi Kraškega pusta opozoril župana Davorina Terčona, naj se primerno pripravi (konkretno: »Obleci si kake stare hlače ...« mu je svetoval). Gotovo bo kaka pikra padla na njegov račun, odvisno pač od tega, kar je občina postorila v minulem letu za Merče.
»Občini smo zelo hvaležni. Predvsem uradnikom za vso pomoč, ki nam jo nudijo, ko so nanje obrnemo. Pa tudi sponzorjem in donatorjem, ki pomagajo pri obstoju in razvoju naše skupnosti,« je resno dopolnil Žiberna.
Sodelovanje na pustu predstavlja za Razvojno društvo Merče »zadnji program iz lanskega leta.« Leto je bilo res izredno, se je spomnil Žiberna. Merče so zmagale na furmanskem prazniku v Postojni, prejelo je priznanje občine za delovanje društva. Zmagalo je na poletnem prazniku terana in pršuta v Dutovljah, zmagalo je na občinskem prazniku ter osvojilo drugo mesto na državnem prvenstvu v oranju. V Vipavi so s kravjo vprego orači iz Merč premagali dvanajst parov vpreženih konj. Na istem tekmovanju so osvojili prvo mesto za najlepše kostume, 6-letni Tilen in 10-letni Klemen pa sta si zagotovila prvo mesto kot najmanjša orača. Primat sta si prislužila s plašenjem muh s krav; kaj tako potrebnega si ni nihče osmislil!
Merče so se izkazale tudi v filmskem svetu. Lani so v vasi posneli film o kmečkem življenju, ter film Slika v kamnu z Jadranom Strletom.
Ob nastopu na Kraškem pustu bodo imele Merče v letošnjem letu v zamejstvu še eno pomembno zadolžitev: z živinsko opremo bodo »vozili Kraško ohcet«, kar si v vasici štejejo v veliko čast.
Pred ohcetjo pa je na vrsti pust. V soboto bodo Merče prispele na Opčine za nov vzpon po lestvici Kraškega pusta. Sodeč po njihovem pustnem trendu, jim je zagotovljeno vsaj peto mesto.

Marjan Kemperle