Pust 2011

Pust 2011

Začetek 44. izvedbe s prihodom kralja in kraljice z Openskim tramvajem in žrebanjem startne liste

Tudi kralj in kraljica sta si ogledala razstavo del openskih osnovnošolcev v openskem tramvaju (Kroma)

Praprovci so z zmago zaključili lanski Kraški pust, letos pa so ga s svojo godbo, kraljem Krcebubijem in kraljico Filomeno Prstopavko Kavko odprli na nadvse zabaven in vesel način. Druščina se je z zgodovinskim tramvajem št. 6, ki ga je upravljal upokojeni poklicni »tramvjer« Rudolf Purič, pripeljala do tramvajske postaje, tu je dvanajstčlanski orkester (Erik in Ivo, frajtonarca, Bedo in Mitja, harmonika, Miran, Milan Zbueda in Gabrijel, trobenta, Ivan, saksofon, Bobo Bas, bas, Samo, činele, Rok, bobenček, Darjo, veliki boben) kleče zaigral praprovsko himno, ob čemer sta tudi kralj in kraljica pokleknila. Ob kraljevskem paru sta na častni straži stala elitna stražarja Marko in Mitja, ki pa sta namesto sulic nosila ... metli, kar je kraljica Prstopavka izkoristila in pokazala, kako bi sama počistila openske ulice po sprevodu, če ne bi župan Dipiazza zagotovil čiščenja in s tem izvedbo sprevoda.
Ob hudomušno-pikrem komentiranju Omarja Marucellija je mali Luka izžrebal startno listo vozov in skupin mask na jutrišnjem sprevodu. Med vozovi je bilo prvo mesto dodeljeno gostiteljem, Opčinam, med skupinami pa Združenju staršev iz Romjana. Sprevoda se bosta izven konkurence udeležili tudi skupina Tergeste Power brass (Ves svet je en pust) in skupina socialne zadruge Anfass (Ob pustu je vsakdo umetnik).
Kralj in kraljica sta odprla razstavo del učencev openske osnovne šole Franceta Bevka, ki so jo pripravili kar v enem od openskih tramvajev. Maske in druge pustne vragolije so izobešene kar na oknih, v notranjosti, seveda, in bodo na ogled do pustnega torka.
Pustno veseljačenje ob začetku 44. Kraškega pusta se je na postaji openskega tramvaja nadaljevalo ob veselih vižah praprovskih godcev v krepkem ritmu bobnarja Darja Zidariča, ki je tako suvereno »božal« veliki boben, kot da bi trepljal kolo svojega elitnega sira jamarja.
Danes se bo pustno prizorišče preselilo v bližnji Prosvetni dom. Na večeru, ki ga bosta povezovala Lucija Pirjevec in Omar Marucelli, bodo ob 20. uri odprli razstavo skritih plati odbornikov, gledališka skupina Tamara Petaros bo ponudila na ogled veseloigro Vici na špici 2, malčki se bodo sprehodili na defileju otroških mask, zaplesala bo otroška plesna skupina KD Tabor, Tatjana Malalan pa bo skupaj z Irene Pahor in Jasmino Smotlak postavila na oder svojo predstavo X faktor.
Vse to bo prava predjed za jutrišnji pustni sprevod.

Na sobotnem pustnem sprevodu se bodo predstavili po sledečem vrstnem redu:

Vozovi:
1. Opčine: Tržaški rodeo
2. Štmaver: Kaj se u loncu kuha?????
3. Merče: Sir(je)jo
4. Sovodnje: ...Tudi povodni mož je v težavah!!...
5. Vasi občine Zgonik: Računi se ne izidejo
6. Praprot: Trst je naš in Gorica t’di
7. Bazovica: Je to rešitev?
8. Križ: Lov n zadnjiga kriškega tuana

Skupine:
1. Združenje staršev Romjan: Ma kaj s(m)o pojli prou use?
2. Boljunec: Waka vaka
3. Luna puhna Gropada-Padriče: Vozniške, znaki, avtomobili ... da ne bi v grme zavozili
4. Združenje staršev OŠ V. Šček iz Nabrežine: Ma kašno ureme!!
5. Medja vas-Štivan: Ma...Yaaaa!
6. Jabadabadva: V naši čudežni deželi
7. Šempolaj: S planeta veselje smo k vam prišli, da bi se z vami zabavali
8. Skupina škedenjskih mask Lalo: Spodaj, zgoraj, noter, ven, brez vode je problem
9. Sv. Ivan-Kolonja: Leteti s »Kolonjo« te spravi v dobro voljo
10. Prosek-Kontovel: ...je samo en business

Marjan Kemperle