Pust 2011

Pust 2011

Sovodenjski pust množičen in vesel

Ribiška ladja iz Križa (Bumbaca)

Sovodenjski pustni sprevod je v nedeljo popolnoma uspel. Gledalcev je bilo toliko, da so morali pustarji podaljšati svoj mimohod po osrednji sovodenjski ulici še za nekaj deset metrov. Povorka se je zato zaključila pri banki, ob robu ceste pa se je gnetlo ljudi od starta naprej.
Potem ko je v soboto osvojila prvo mesto na Kraškem pustu na Opčinah, je pustna klapa iz Praprota s svojim vozom »Trst je naš in Gorica tdi« zmagala tudi v Sovodnjah. Drugi je bil voz ribičev iz Križa, tretje mesto je zasedel sovodenjski Povodni mož. Na četrto mesto sta se z enakim številom točk uvrstila vozova štmavrskih kuharjev in šempetrskih dimnikarjev, peti pa je bil voz iz Sedegliana. Na šesto mesto se je uvrstil črnski voz iz Štandreža, na sedmo pa voz z Berlusconijem, ki se v družbi brhke lepotičke ni kaj dosti bal števerjanskih sodnikov.
Med skupinami so zmago odnesli pustarji s Proseka in Kontovela, ki so prodajali krste in prirejali pogrebe. Na drugo mesto se je uvrstilo sadje iz Romjana, tretji pa so bili pustarji iz Opatjega sela, ki so se prvič udeležili sovodenjskega pusta in se za to priložnost našemili v Rimljane in Galce. Na četrtem mestu so se nad vremenom hudovali pustarji iz Združenja staršev iz Nabrežine, peto mesto pa je zasedla pustna klapa iz Šempolaja, ki je bila tudi v Sovodnjah zelo »kuntenta«. Na šesto mesto so se »ex aequo« uvrstili zajčki iz Gabrij, pustarji Osmice pri Mačku, Cigani iz Vrtojbe, Škoti iz Šempetra in tajni agenti Sipe iz Nove Gorice. Letos so podelili tudi nagradi za simpatijo. Prejeli so jo dimnikarji iz Šempetra med vozovi in skupina Združenja staršev iz Nabrežine.
Po povorki se je praznik nadaljeval pod ogrevanim šotorom. Najprej je za veselo vzdušje poskrbela godba na pihala Viktor Parma iz Trebč, ki je sicer korakala tudi na čelu sprevoda skupaj z mažoretkami iz Logatca, nato pa je zaigrala skupina Happy day, ki je z Igorjem Malalanom na čelu posrkbela za pravi pustni žur. Do polnoči je bil šotor poln razposajenih pustarjev, tudi med nagrajevanjem pa je bilo vzdušje enkratno. Vsi sodelujoči pustarji so bili deležni bučnih aplavzov, ni manjkalo petja, nazdravljanja in zabavnih prizorčkov.
Prireditelji iz društva Karnival so bili nad potekom sprevoda navdušeni, zelo uspešna pa sta bila tudi petkov in sobotni ples. V Sovodnje je prišlo zelo veliko maškar, tako da je pustovanje popolnoma uspelo. Drevi se bo Sovodenjski pust zaključil s »Sexi showom«, o katerem pišemo na drugem mestu. Danes od 14. ure dalje bo pod ogrevanim šotorom še otroško pustno rajanje, med katerim bo male udeležence zabaval čarodej Alex. (dr)