Pust 2011

Pust 2011

S plesom se začenja Karnivalovo pustovanje

Na nedeljskem sprevodu se bo predstavilo tudi sadje iz Romjana, ki je v nedeljo osvojilo prvo mesto med skupinami (FOTO A.W.)

S plesom se drevi v Sovodnjah začenja pustovanje društva Karnival. Pod ogrevanim šotorom pri Kulturnem domu bosta od 21.30 dalje za veselo vzdušje skrbela DJ Stane in skupina Studio 80, ki bo zaigrala namesto benda Spring; ta ne more nastopiti zaradi lažje poškodbe enega izmed svojih članov.
Pustovanje se bo s plesom nadaljevalo tudi jutri, ko bo nastopila skupina The Maff, ki je že v prejšnjih letih zabavala sovodenjske pustarje. Vrhunec štiridnevne pustne prireditve bo v nedeljo, 6. marca, ko prirejajo že 14. pustni sprevod. Svojo udeležbo je napovedalo osem skupin in deset skupin. Na čelu sprevoda bodo korakale mažoretke iz Logatca, za njimi pa bo igrala godba Viktor Parma iz Trebč. Med prvimi se bodo gledalcem predstavili gasilci iz Šempetra in zajčki iz kulturnega društva Skala iz Gabrij, nato bo po osrednji sovodenjski ulici peljal voz kulturnega umetniškega društva iz Šempetra. Iz Vrtojbe bo prišla skupina društva žena, za njimi bodo na vrsti voz iz kulturnega društva Briški grič iz Števerjana, skupina iz Opatjega sela, ki se bo prvič predstavila na sovodenjskem sprevodu, in voz kulturnega društva Oton Župančič iz Štandreža. Iz Nabrežine bo s skupino prišlo Združenje staršev osnovne šole Virgilij Šček, iz Štmavra pa voz s kuharji in kuharicami kulturnega društva Sabotin. Šempolaj bo predstavljala skupina, Sedegliano voz, Združenje staršev iz Romjana skupina, kulturno društvo Sovodnje pa voz. Osmica pri mačku bo nastopila s skupino, Križ z vozom in Prosek-Kontovel s skupino. Sprevod bodo sklenili novogoriški gasilci in voz pustne klape iz Praprota. Skupno bo sodelujočih pustarjev okrog tisoč.
Kot pojasnjuje predsednik Karnivala Luka Pisk, bodo v nedeljo odsek Prvomajske ulice med kapelico ob vhodu v vas in lekarno zaprli že ob 11. uri, obhod pa bodo uredili po Škrljah. »Tako se bodo pustarji lahko varno pripravili na sprevod,« opozarja in poziva udeležence povorke, naj pridejo na zbirno mesto do 13. ure, saj bodo zatem zaprli promet na Prvomajski ulici od vhoda v vas na goriški strani do županstva. Letošnja novost je tudi dodatno parkirišče, ki ga bodo uredili ob vhodu v vas z goriške strani; do njega bo vodila cestica, ki se pričenja pri kapelici. Kot običajno bo veliko parkirišče na voljo obiskovalcem na travniku ob pokopališču. Sovodenjsko pustovanje se bo zaključilo v torek, 8. marca. Od 14. ure dalje bo otroško pustno rajanje, med katerim bo otroke zabaval čarodej Alex; isti dan bosta ob 20.30 še ples z DJ-em Stanetom in pustni »Sexy show«.
V nedeljo, 6. marca, bo tudi kolesarska dirka za trofejo ZSŠDI. Tekmovalci bodo okrog 14.20 prikolesarili iz Ločnika po deželni cesti št. 56 BIS in nato zavili proti deželni cesti št. 55, po kateri bodo šli proti Dolu, Jamljam in Štivanu. Prireditelje pustne povorke opozarjajo avtomobiliste, ki bodo prišli v Sovodnje iz Štandreža in po deželni cesti št. 55, naj bodo previdni v primeru, da bodo med potjo naleteli na kolesarsko karavano.