Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Na srebrni Kraški ohceti se bosta vzela Martina in Aleš

Kraški par - Martina Sossi in Aleš Gregori (KROMA)

Na prenovljenem repenskem placu se bosta letos prvič kot mož in žena, a tudi zadnjič v ledih stanu, zavrtela Martina Sossi iz Pulj pri Domju in Aleš Gregori iz Bazovice. Na včerajšnji tiskovni konferenci v galeriji Kraške hiše, na kateri so ju organizatorji prvič uradno predstavili, sta bila dokaj v zadregi, saj sta povedala, da nista navajena na kamere, fotoaparate in novinarje.
Program letošnje srebrne obletnice Kraške ohceti, poročnega običaja, ki je bil značilen od druge polovice 19. stoletja do prvih desetletij 20. stoletja, se ne bo bistveno spremenil od prejšnjih, saj poteka ohcet že od leta 1968 po ustaljenem scenariju. Nekaj novosti pa bo letošnja, 25. izvedba, kljub vsemu prinesla. Naj opozorimo na primer, da bodo v Repnu letos gostili folklorno skupino Kellarious iz kraja Selargius blizu Cagliarija na Sardiniji, ki bo nastopila v soboto, 27. avgusta, s tržaško folklorno skupino Stu ledi. »V Selargiusu prirejajo namreč že petdeset let poroko po starih običajih, ki je podobna naši. Lani so nas povabili na Sardinijo, da bi sodelovali pri poroki, tokrat pa jim mi vračamo uslugo, tako da bodo oni zaplesali na naši ohceti,« je dejala duša Kraške ohceti, predsednica KD Kraški dom Vesna Guštin. Z novostmi pa se bomo soočili že prvi dan praznovanj, in sicer v sredo, 24. avgusta, ko bosta program Srečno pot novic in novica v Pokrajinskem muzeju oblikovala MePZ Lipa in MePZ Slovenec Slavec, pri katerem poje letošnji izbrani par. Naj omenimo tudi, da bodo pri razstavi ročnih del, ki ji bodo predstavili v četrtek, 25. avgusta, imeli glavno vlogo kamnarji s Krasa.
Kot rečeno, se bo praznik pričel v sredo, 24. avgusta, ko bodo ob 19. uri v Kraški hiši uradno odprli letošnjo Kraško ohcet, ob 21. uri pa bosta zbora MePZ Lipa in MePZ Slovenec Slavec v Pokrajinskem muzeju voščila Srečno pot novicu in novici. V četrtek, 25. avgusta, bodo ob 18. uri odprli osmice, razstave, kioske KD Kraški dom in NK Kras na trgu ter muzej Kraška hiša, ki bodo delovali do zaključka prireditve. Domačo kapljico in prigrizek si bo letos mogoče privoščiti pri Jakopin'veh (KD Skala), Batk'veh (Škabar-Gomizelj), P'r Olge (Škabar Edo), Čeldin'veh (LD Doberdob), Pl'v'nčičeveh (SD Mladina), Žeštk'veh (Tavčar Renzo), Pepc'veh (ŠD Brdina) in pri Tru'bčeveh (Konzorcij vina Kras). Še isti dan bodo kamnoseki ob 19. uri pri »komunski štjerni« predstavili svoja ročna dela, ob 20. uri pa se bosta zaročenca poslovila od ledih stanu z zadnjim plesom ob 23. uri na trgu v Repnu z ansamblom Happy day. V petek, 26. avgusta, bo ob 22. uri na vrsti tradicionalna podoknica pri »komunski štjerni«, na trgu pa bosta občinstvo zabavala ansambla Taims in Kraški muzikanti. V soboto, 27. avgusta, bosta ob 19. uri na trgu nastopili folklorni skupini Kellarious in Stu ledi, ob 20.30 pa bo prevoz bale s Cola v Kraško hišo in običajen ples na trgu, tokrat s Kraškim kvintetom. Višek, a tudi zaključek prireditve, bo v nedeljo, 28. avgusta, ko se bodo noše ob 8.30 zbrale v Kraški hiši oz. ob 9. uri na Colu, od koder bodo krenile proti Tabru, kjer bosta Martina in Aleš ob 10. uri dahnila pričakovani da. Sprevod noš z novoporočencema na čelu se bo nato s Tabra spustil skozi Poklon in Col v Repen do Kraške hiše, kjer bo ob 12. uri še slovesna predaja neveste. Po kosilu pa bosta ob 17. uri novoporočenca na trgu odprla ples ob melodijah Alpskega kvinteta.
Letošnjo prireditev so omogočili Fundacija CRTrieste, Dežela FJK, Pokrajina Trst, Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, pripravljalni odbor Dnevi kmetijstva, ribištva in gozdarstva, tržaški intermodalni terminal pri Fernetičih Spa, Zadružna kraška banka, SDGZ in KB 1909, katerim se predsednik zadruge Naš Kras Edi Kraus iskreno zahvaljuje. »Občani pa ostajajo bistven element pri uspehu Kraške ohceti, ki vztraja že 43 let,« meni župan Pisani.

Noši kraškega para
Kot običajno bosta ženinu nošo darovali krovni organizaciji SKGZ in SSO - uradno mu jo bosta izročila v ponedeljek, 22. avgusta, na sedežu SSO v Ulici Donizzetti; nevestina noša pa ostaja tradicionalno skrivnost vse do poročnega dne in tako bo tudi letos. Martinino obleko, ki jo poklanja Občina Repentabor, bomo lahko prvič videli šele v nedeljo zjutraj.

Parkirišča in avtobus
Tudi letos bodo organizatorji poskrbeli za primerna parkirišča. Največje bo nameščeno pri nogometnem igrišču, kjer sta družini Škabar in Rebecchi dali na razpolago svoji zemljišči. Repenski župan Marko Pisani pa poziva obiskovalce Kraške ohceti, naj se vedejo strpno in naj sledijo napotkom redarjev, da ne bo prometnih zastojev. Ob tem velja opozoriti tudi na avtobus, ki bo peljal s Proseka (parkirišče pri telovadnici Ervatti) in s Fernetičev (izpred kasarne finančnih stražnikov) do prizorišča, in sicer v soboto ob 18. do 22. ure ter v nedeljo od 9. do 22. ure. Delovala pa bo tudi informativna točka na začetku repenskega trga, kjer bo na voljo informativni material o Kraški ohceti ter knjige o kraških lepotah.

Andreja Farneti