Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

»Takega slavoloka, kot je bil tisti leta 1945, najbrž ne bo več ...«

Na Colu so bili najbolj aktivni mladi (KROMA)

Trst je bil včeraj eno najtoplejših mest v Italiji, res soparnemu vremenu navkljub pa je bilo v Repnu in na Colu zelo živahno. Prihodnjo nedeljo bo namreč v cerkvici na Tabru 25. Kraška ohcet in dogodek leta zahteva od vaščanov kar nekaj dela.
Včeraj je bilo tako na sporedu postavljanje slavolokov, ki se bo zaključilo danes. Okrog petdeset fantov in moških je z borovci in brinjem okrasilo Col in Repen, to se pravi cesto, ki jo bo čez teden dni prehodil dolg sprevod svatov. To so bili predvsem vaščani, a tudi člani društev, ki imajo med Kraško ohcetjo odprte osmice; med njimi so bili tako na primer tudi lovci iz Doberdoba ...
Sredi popoldneva je bil slavolok pred Kraško hišo že nared, prav tako tisti na Colu, medtem ko je na cesti, ki vodi na repenski trg, moška ekipa še postavljala ogrodje iz borovih hlodov. Delo je potekalo po točno določeni shemi, ki jo je v žepu svoje srajce nosil eden od veteranov. Na njej so že desetletja zapisane potrebne mere, razmerja in druge »skrivnosti« (slavolok mora na primer na sredi meriti 4,2 metra).
Pod slavolokom je vladalo sproščeno vzdušje, h kateremu so odločilno pripomogli sveže pijače in prigrizek, ki sta jih prinesla zaročenca Martina in Aleš (še prej pa predsednik Zadruge Naš Kras Edi Kraus in domači župan Marko Pisani). Eni so trdili, da bi bil že čas za železno strukturo, ki bi neprimerno olajšala postavitev slavoloka. Največji naravovarstveniki so bili nekoliko zaskrbljeni zaradi velikih količin brina, ki jih porabijo za njegovo okrasitev. Bodoča nevesta Martina je vedela povedati, da uporabljajo v njenih krajih, to je v Bregu, raje bršljan.
Med požrtvovalnimi delavci so bili tudi Albin, Egon, Milko Lazarjev, Milko Štefkov in Ninko, ki pri postavitvi slavolokov sodelujejo od vsega začetka, od daljnega leta 1968 ... kljub temu, da so zadovoljni z doprinosom mlajših vaščanov (in celo »prstopavcev«). Spominjali so se leta, ko je neurje podrlo slavolok in priznali, da so postali z leti bolj previdni. Slavoloki so ob vsaki Kraški ohceti lepi in mogočni ...»takega slavoloka, kot je bil tisti, ki so ga postavili leta 1945, pa najbrž ne bo več: imel je obliko Triglava!« Tisti slavolok sicer ni častil mladoporočencev, ampak zmage v drugi svetovni vojni, zato sta ga namesto papirnatih cvetic krasili rdeča zvezda in črki OF ...
Kakorkoli, ko boste mogoče že jutri stopali pod slavoloki (v Kraški hiši bo namreč ob 20.30 koncert priljubljene skupine Etnoploč), ne pozabite na ves trud, ki so ga domačini in ostali prijatelji Kraške ohceti vložili v lep videz vasi.

Poljanka Dolhar