Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Šivilja Silvana Škabar je skrbno sešila nošo po tradicionalnem kroju, a z nekaj novostmi

Ženin z nošo (KROMA)

Z včerajšnjim dnem je 25. Kraška ohcet stopila v živo. V Peterlinovi dvorani sta predsednika SKGZ Rudi Pavšič in SSO Drago Štoka simbolično predala nošo ženinu ter mlademu paru zaželela vso srečo na skupni življenjski poti.
Aleševo poročno obleko je v dveh tednih nepretrganega dela skrbno sešila gospa Silvana Škabar, ki je že pred štirimi leti sešila nošo Tomu Oberdanu, ki se je na 23. Kraški ohceti poročil z Jano Ban. Aleš bo v nedeljo oblekel črno nošo z modrimi elementi. Barve si je sam izbral, ravno tako pa tudi barvo »lajbca«. »Tržaška moška kraška noša ne dopušča veliko fantazije, kot lahko to stori ženska. Tako so namreč nosili še naši pradedje. Noša je zato sešita po ustaljenem kroju, Aleš pa si je zaželel nekoliko drugačen ovratnik ter oranžno pentljo namesto tradicionalne rutice,« je dejala gospa Škabar. Posebnost Aleševe noše predstavlja tudi klobuk, ki ga je izdelal gospod Pajk iz Ljubljane. Slednji izdeluje klobuke še s starimi stroji po kalupu stoletne tradicije, zaradi tega je klobuk originalen, čeprav je na novo izdelan. Blago je priskrbela Marta Košuta, gumbi pa so ročno delo Claudia Strnovška. »Kar zadeva moško nošo, nimamo nobenega originala, ker so v starih časih izrabili vse blago do konca. Ko se je na primer »lajbec« raztrgal, so iz blaga sešili copate. Zaradi tega šivamo moške noše na podlagi akvarelov in starih slik,« je dodala gospa Škabar.
Ali je Alešu pri izbiri barv pomagala tudi nevesta? Ni mu pomagala. Za Martino je bila ženinova noša pravo presenečenje, saj jo je včeraj tudi sama prvič videla. Podobno velja za Aleša, saj tradicija pravi, da lahko ženin vidi nevestino poročno obleko šele na dan poroke. In tako bo tudi na letošnji srebrni Kraški ohceti. Do nedelje bo nevestina noša, dar repentabrske občine, skrivnost prav za vse.
Na včerajšnjem novinarskem srečanju sta se predsednika krovnih organizacij še zahvalila organizatorjem, ker ponašajo našo preteklost v sedanjost. V imenu repentabrske občine, zadruge Naš Kras in kulturnega društva Kraški dom je pozdravil in se zahvalil za darilo krovnih organizacij župan Marko Pisani. Neuradne govorice pravijo, da se bo letos repenski župan na nedeljskem sprevodu oblečen v kraški noši pridružil zgoniškemu županu Mirku Sardoču in dolinski županji Fulviji Premolin. Ali so govorice resnične, bomo izvedeli šele v nedeljo ob 8.30, ko se bodo noše zbrale v Kraški hiši. Naj spomnimo še, da se bodo dogajanja v Repnu pričela jutri ob 19. uri, ko bo v Kraški hiši uradno odprtje 25. Kraške ohceti.

Andreja Farneti