Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

V nedeljo nestrpno pričakovana ohcet

Utrinek iz Kraske ohceti leta 2009 (KROMA)

V sredo se bodo v Repnu začela praznovanja 25. Kraške ohceti, do nedelje pa bo na prenovljenem repenskem placu vsak večer vse bolj živo. Drevi bodo ob 19. uri v Kraški hiši s slovesnostjo uradno odprli letošnjo srebrno izvedbo Kraške ohceti. Ob 21. uri pa se bo dogajanje preselilo v Pokrajinski muzej, kjer bosta mešana pevska zbora Lipa in Slovenec Slavec, pri katerem poje tudi letošnji izbrani par, oblikovala program Srečno pot novic in novica.

V četrtek,
se bosta ženin in nevesta poslovila od ledih stanu. Dekliška Martine Sossi se bo na Colu začela ob 20. uri, medtem ko bo fantovska Aleša Gregorija ob isti uri v Repnu. V pričakovanju zaročencev, ki bosta vsak s svojega konca na trga prišla ob 23. uri, bo množica lahko zaplesala ob melodijah ansambla Happy day. Jutrišnji program se bo začel že ob 19. uri pri Komunski štjerni s predstavitvijo ročnih del kamnosekov s Krasa. Skozi celoten potek prireditve bo tudi na ogled muzej Kraške hiše. Vsak večer od 18. ure dalje, v nedeljo pa ves dan, bodo obratovale tradicionalne osmice in kioski na trgu.

V petek ob 22. uri bo na vrsti podoknica
. Aleš bo pri Komunski štjerni skušal po lestvi priplezati do Martine, ki ga bo čakala na oknu svoje sobe. Že od 20. ure dalje bosta na trgu igrala ansambla Taims in Kraški muzikantje.

Sobota bo namenjena običajnemu prenosu bale s Cola v Kraško hišo v Repen, ki se bo pričel ob 20.30. Že prej pa bo na trgu občinstvo zabaval Kraški kvintet. Letošnjo novost predstavlja folklorna skupina Kellarious iz kraja Selargius na Sardiniji, ki bo isti dan ob 19. uri nastopila s tržaško folklorno skupino Stu ledi.

In še nestrpno pričakovana nedelja, ki vsako leto privabi v Repen številno množico radovednežev in seveda tudi noš! Ob 8.30 se bodo noše zbrale v Kraški hiši oziroma ob 9. uri na Colu, nakar se bo sprevod vzpel do cerkve na Tabru. Ob 10. uri se bo začel poročni obred, zatem pa bo sprevod noš krenil proti Repnu mimo Poklona in Cola. Kot že pred dvema letoma, tudi letos ne bo postojanke z »žvacetom« pri gostilni Furlan. Opoldne bo v Kraški hiši predaja neveste. Ob 17. uri se bosta Martina in Aleš na repenskem trgu prvič zavrtela kot mož in žena ob melodijah Alpskega kvinteta, ki bo igral vse do zaključka 25. Kraške ohceti opolnoči. (and)