Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Etnografski praznik, ki vsaki dve leti združi celotno slovensko skupnost

Z uradno slovesnostjo se je začelo večdnevno praznovanje (Kroma)

Na repenskem placu že stojijo kioski, v desetih osmicah okrog trga pa športna in kulturna društva že kuhajo kraške specialitete in režejo pršut. Vse je nared za nocojšnje odprtje. Največja etnografska prireditev na Tržaškem pa se je začela že včeraj, ko so organizatorji uradno odprli 25. Kraško ohcet na borjaču Kraške hiše ob prisotnosti civilnih, verskih in vojaških oblasti.
Vse se je seveda začelo že prve dni avgusta, ko so se udarni vaščani začeli pripravljati na jubilejno obletnico praznika, ki vsaki dve leti združi celotno slovensko skupnost in ne samo. Repentabrski župan Marko Pisani je poudaril, da bi brez neutrudljivega dela, zavzetosti in navduženosti vaščanov Kraška ohcet ne obstajala. Letošnja srebrna izvedba pa je dobila še posebno darilo: prenovljen repenski plac. Župan se je nenazadnje še zahvalil vsem pokroviteljem manifestacije in župniku Antonu Bedenčiču, ki bo v nedeljo ob 10. uri v cerkvici na Tabru poročil 25-letno Martino Sossi iz Pulj pri Domju in 28-letnega Aleša Gregori iz Bazovice.
Živahen in neobremenjen praznik, ki želi pojasniti simboliko oblačil in tipičnega scenarija, je že del našega življenja. Včerajšnji dan predstavlja cilj večmesečnih priprav, a obnem tudi start novih izzivov naše in italijanske skupnosti. S temi besedami je predsednik zadruge Naš Kras Edi Kraus želel obeležiti letošnjo pomembno obletnico Kraške ohceti, ki bo v osrčje kraške planote privabila na tisoče obiskovalcev. Slovesno odprtje prireditve je uvedel in sklenil domači moški pevski zbor KD Kraški dom pod vodstvom predsednice društva in duše Kraške ohceti Vesne Guštin.
Program prvega dne se je nadaljeval v bližnjem Pokrajinskem muzeju, kjer sta mešana pevska zbora Lipa in Slovenec Slavec prva voščila srečno pot zaročencema. Martina in Aleš sta z zboroma še sama zapela, saj oba že vrsto let pojeta pri zboru Slovenec Slavec iz Boršta in Ricmanj. Naj spomnimo še, da bo Kraška ohcet letos gostila folklorno skupino Kellarius s Sardinije, ki bo nastopila v soboto ob 19. uri s tržaško folklorno skupino Stu ledi. Praznik se je torej začel, živio ohcet! (and)