Kraška ohcet 2011

Kraška ohcet 2011

Za Martino in Aleša končno napočil čas za usodni »da«

Martina in Aleš po petkovi uspešno izpeljani podoknici (KROMA)

Danes, točno ob 10. uri, si bosta Martina in Aleš v cerkvici na Tabru obljubila večno ljubezen. Po približno devetih letih bosta končno okronala svoje sanje, saj sta sama povedala, da verjameta v pravo ljubezen. Danes pa bomo tudi vsi videli nevestino obleko, ki je doslej bila ovita v tančico skrivnosti. Ženin bo svoj »pohod« na Tabor začel iz Kraške hiše ob 8.30, nato bo na Colu ob 9. uri srečal nevesto in se bosta v spremstvu množice noš skupaj odpravila v cerkev. Po poročnem obredu, ki ga bo opravil Tone Bedenčič, se bo sprevod noš z novoporočencema na čelu spustil skozi Poklon in Col v Repen, kjer bo ob 12. uri tradicionalna predaja neveste v Kraški hiši. Svatje bodo nato odšli na kosilo, ob 17. uri pa bosta Martina in Aleš na repenskem placu prvič zaplesala kot mož in žena ob glasbeni spremljavi Alpskega kvinteta.
V Repnu je bilo vzdušje tudi včeraj, na predzadnji dan velikega praznika, živahno. Slednji je namreč namenjen prevozu bale, ki je kot vsaki dve leti, tudi letos potekal po ustaljenem scenariju in privabil množico radovednežev. Nekoč pa je bil ta dogodek skrivnosten, da bi ljudje ne videli, kako skromna je nevestina dota. Repenski fantje in »balarji« so se z nevesto zbrali na Colu, kjer naj bi se nahajal njen dom (pravi pa je v Puljah pri Domju) in od tam krenili proti Kraški hiši, ki ponazarja ženinov dom, ki je sicer v Bazovici. Vola sta s Cola privlekla voz, na katerem je bila nevestina dota in deček s kokošjo, simbol plodnosti. Ženinova starša, ki sta ju prvič zaigrala Silvana Škabar in Gianni Soban, sta skrbno pregledala balo in naposled sprejela Martino v družino, saj je namreč na vozu bilo dovolj pohištva in drugih predmetov. To pa je bila še zadnja »obveznost kraškega para pred današnjim poročnim dnem.
Včerajšnje dogajanje je na repenskem placu zaznamoval prav poseben dogodek. Organizatorji Kraške ohceti so letos gostili folklorno skupino Kellarius iz kraja Selargius na Sardiniji. Člani društva Kraški dom so lani odpotovali na Sardinijo, kjer so nastopili na njihovi ohceti po starih običajih, ki jo prirejajo vsako leto in bodo 11. septembra praznovali 51. obletnico. Letos jim je KD Kraški dom vrnil uslugo in jih gostil na naši Kraški ohceti, ki je podobna njihovi. Pred prevozom bale je folklorna skupina Kellarius v njihovih tradicionalnih nošah zapela štiri pesmi v njihovem narečju ob spremljavi posebnim inštrumentov, zatem pa so odplesali še tipične plese z njihove zemlje. Njihov nastop je uvedla tržaška folklorna skupina Stu ledi, ki se je po večletnem premoru spet vrnila na Kraško ohcet.
Poročni predvečer se je zaključil pozno ponoči ob melodijah ansambla Kraški kvintet. Kot rečeno, bo danes etnografska prireditev dosegla višek, a tudi sklep. Kdor se bo udeležil sprevoda v noši, pa naj bo vesel, a ne razdivjan in razuzdan. Družba naj poje in vriska ter naj stopa za novoporočencema vse do Kraške hiše. (and)