Slovenka

Slovenka

Kdaj bo ulico dobila tudi tržaška Slovenka?

Bomo kdaj imeli ulico poimenovano po Slovenki?

Vsako leto se pojavlja isto vprašanje: je 8. marec še aktualen, je smiselno proslavljati mednarodni dan žensk?

Odgovorov je več in so seveda zelo različni, nekatere pa nam ponuja že kronika. V Italiji smo vsak tretji dan priča nasilni smrti ženske; vsakih 72 ur nek moški ubije svojo sedanjo ali bivšo partnerko, svojo hčerko, sestro ali mamo. V veliki večini primerov so morilci Italijani.

Črna kronika zadnjih desetih dni spominja že skoraj na vojno: sin do smrti zabodel mamo (Maniago), moški ustrelil bivšo partnerko in nato še sebe (Piacenza), moški ubil bivšo partnerko in tri osebe (Brescia), mož zadušil ženo (Verona).

Ženskam danes v Italiji ni vedno lahko. O nasilju nad njimi smo že večkrat pisali, tudi o tistem, ki se k sreči ne konča v mlaki krvi, a ni zato bolj sprejemljivo. O tistem nasilju, ki se pojavlja tudi v naši skupnosti in ga zaznamujejo ustrahovanje, omejevanje osebne svobode, kričanje, udarci, spolne zlorabe.

A danes je praznik žensk, zato naj ga zaznamuje tudi lepa novica. Na socialnem omrežju Facebook so v prejšnjih tednih sprožili akcijo »8. marec, tri ženske, tri ulice«. Iz nepopolne raziskave namreč izhaja, da so v Italiji le štirje odstotki vseh ulic in trgov poimenovani po ženskah; v glavnem so to blažene, svetnice, ali Marija. Pobudnice od javnih uprav zahtevajo, da ob letošnjem 8. marcu vsaj tri ulice, trge, ali parke poimenujejo po prav tolikih ženskah.

Včeraj je akcijo podprla tudi komisija za enake možnosti tržaške občine, kjer je odstotek »ženskih« ulic in trgov še nižji. Vest je nedvomno spodbudna in nas navdaja z optimizmom. Tržaškemu županu Cosoliniju in njegovi občinski upravi ponuja priložnost, da še bolj konkretizirata svojo naklonjenost do »nežnega spola« (ki se na primer že kaže v tem, da sedi v odboru kar pet žensk).

Istočasno pa si ne moremo kaj, da ju ne bi opozorili na še eno priložnost, ki jo ta akcija ponuja: da še bolj konkretizirata naklonjenost do slovenskega prebivalstva (ki se na primer že kaže v tem, da občinskemu svetu prvič v zgodovini predseduje Slovenec).

Lepo bi bilo, ko bi ulica, trg, park ali mestna stavba nosili ime tržaške Slovenke. Lepo bi bilo stanovati na trgu ali ulici, ki bi bil posvečen pisateljicama Marici Nadlišek Bartol ali Marici Gregorič Stepančič, antifašistki Zori Perello, igralki Lidiji Kozlovič ...

Poljanka Dolhar