Slovenka

Slovenka

8. marec tudi v znamenju krvi in toponomastike

Občinski komisiji za enake možnosti predseduje Tania Grimaldi (Kroma)

Ženske in njihovi problemi se premalo pojavljajo v medijih, zato je osmi marec priložnost, da se z njimi seznani javnost. Tako je prepričana Tania Grimaldi, nova predsednica občinske komisije za enake možnosti, ki se je včeraj prvič predstavila javnosti. Njenim besedam pa sta prisluhnila le dva novinarja, ki sta si zato zaslužila javno pohvalo podžupanje Fabiane Martini ...in njeno grenko ugotovitev: čaka nas res še veliko dela.

Nova komisija (umeščena je bila decembra) bo podroben načrt delovanja predstavila čez nekaj tednov, včeraj pa je predsednica Grimaldi že nakazala njegove glavne smernice. Letošnji 8. marec poteka v znamenju krvi, je poudarila, nasilje nad ženskami narašča, v zadnjih treh dneh sta kar dve ženski umrli nasilne smrti. Zato načrtujeta komisija in občinska uprava, ob potenciranju sodelovanja z ustanovami, ki nudijo pomoč žrtvam nasilja, posvet, ki bi novinarjem in študentom komunikologije nudil strokovno pomoč pri poročanju o nasilju; prevečkrat namreč slišimo in beremo, da so umorjene ženske žrtve prevelike ljubezni ali ljubosumja ...v partnerju, ki ubije, pa ni prav nič strastnega, je poudarila Grimaldi.

Osmi marec poteka letos tudi v znamenju toponomastike. V spletni skupnosti Facebook so namreč sprožili vsedržavno akcijo »8. marec, 3 ženske, 3 ulice«, s katero želijo opozoriti javne uprave na diskriminacijo, ki ne pozna zemljepisnih mej: v državnem merilu so po ženskah poimenovali le štiri odstotke vseh ulic in trgov! V Trstu je še slabše: na podlagi površne analize nosi le 23 ulic in trgov (na prib.1.300) ime in priimek ženske. Med njimi je največ blaženih in svetnic ter le osem »navadnih smrtnic«.
Akcijo je včeraj podprla tudi komisija za enake možnosti, sedaj je na potezi uprava župana Cosolinija. Podžupanja Martini je poudarila, da je o tem že tekla beseda v občinskem odboru. Od njega bo odvisno, ali bomo v prihodnje v Trstu stopali tudi po Ulici Fausta Cialente ali Alida Valli, po Trgu Leonor Fini ...in zakaj ne, tudi po Ulici Marica Nadlišek Bartol ali Zora Perello. Čas je nedvomno zrel tudi za to. (pd)