Slovenka

Slovenka

V vodstvu je Mara Samsa

Bo tržaška Slovenka našla mesto na občinskem zemljevidu?

Na naši spletni strani www.primorski.eu se nadaljuje anketa Katera tržaška Slovenka si po tvojem mnenju zasluži poimenovanje mestnega vrta, zelenice (morda celo ulice). Njen cilj je ugotoviti, za katero Slovenko bi naši bralci in bralke radi, da se pojavi na tržaškem mestnem zemljevidu.
Kot znano so tržaški trgi in ulice že poimenovani, uprava župana Cosolinija pa se je zavzela, da bi vsaj tiste mestne parke in zelenice, ki nimajo uradnega poimenovanja, posvetili zaslužnim Tržačankam, saj so ženske izredno slabo zastopane v tržaški toponomastiki. Poleg tega sta občinska svetnika Iztok Furlanič in Igor Švab župana pozvala, naj čim prej izvede sklepe o poimenovanju ulic na Kontovelu, Opčinah in Proseku, ki jih je že pred trinajstimi leti odobril občinski odbor Riccarda Illya. Na podlagi teh sklepov bi ime dobili številni vaški predeli in ulice, med predlaganimi imeni pa je tudi Marica Nadlišek (Trst 10.2.1867 - Ljubljana 2.1.1940); po svetoivanski pisateljici, novinarki in urednici prvega ženskega časopisa Slovenka bodo poimenovali ulico na Opčinah. V svojo spletno anketo smo, tudi v sodelovanju z družbeno-političnim društvom Edinost, vključili dodatnih devet imen. Med njimi je tudi priljubljena dvojica Tinca in Marjanca, s katero je Edinost že seznanila občinsko upravo in predlagala, da se po njej poimenuje prehod pod občinsko palačo, kjer sta nekoč stala njuna velika kipa.
V naši spletni anketi (doslej je bilo oddanih preko 230 glasov) nekoliko presenetljivo zmaguje Mara Samsa, ki je prejela 53 glasov. Osnovnošolska učiteljica, pisateljica in časnikarka (Trst 5.11.1906 - Golnik 13.8.1959) je bila najprej internirana v koncentracijsko taborišče Gonars, nato pa premeščena na Rab. Februarja 1944 je prišla v Trst, da bi organizirala skrivne tečaje slovenskega jezika, toda že 7. marca 1944 so jo aretirali sodelavci Posebnega inšpektorata javne varnosti; k sreči ji je uspelo pobegniti in se vrniti na osvobojeno ozemlje.
Z 51 glasovi je na drugem mestu Zora Perello (Trst 14.5.1922 - Ravensbrück 21.2.1945), ki je bila zelo aktivna v ilegalnih antifašističnih krogih, večkrat aretirana in zaprta, poslana v italijansko internacijo in nazadnje v taborišče Ravensbrück, kjer je umrla stara komaj 22 let. Tretje mesto si delita Marica Nadlišek ter dvojica Tinca in Marjanca (33 glasov), na četrtem mestu pa je tržaška narečna pesnica Marija Mijot (24).
Samo še nekaj dni imate na voljo, da določite, katera bo zmagovalka. (pd)

11. aprila 2014