Naši športni oskarji 2012

Naši športni oskarji 2012

NOGOMET - Stari znanci in »new entry«

Daniel Tomizza

Med člani 1. Daniel Tomizza, med mladinci Albert Kerpan

Stari znanec. Nogometni oskar smo mu že podelili v sončnem letu 2009. Pravzaprav takrat mu v roke nismo dali ničesar, ker smo prvič »v živo« nagrajevali šele lani. Daniel Tomizza bo tako naš prvi oskar, ki bo nagrado ponovno prejel v časovnem razmahu nekaj let. Pred njim sta bila za oskarja večkrat zaporedoma imenovana le Štandrežc Cristian Devetak (2002, 03, 04 in 05) ter Slivenc Alen Carli, ki je bil naš najboljši nogometaš v sončnih letih 2010 in 2011, ko je pri nas igral pri repenskem Krasu v D-ligi. Cristian, nekdanji kapetan Juventine, je medtem skoraj obesil čevlje na klin. Pravzaprav igra pri ljubiteljih Sovodenj. Alen pa svojo nogometno pot nadaljuje pri Luccheseju v D-ligi.

Tomizza, ki bo konec leta dopolnil 30 let, igra letos pri furlanski ekipi Rivignano. Lani pa je uspešno igral in tresel nasprotnikove mreže pri kriški Vesni. Tudi v novi sezoni je že dosegel en gol, čeprav ne igra v napadu. Daniel igra lahko v obrambi ali pa v zvezni liniji. Vsak trener se ga veseli, saj je izjemno koristen in učinkovit igralec. Nenazadnje ne igra v višjih ligah samo zato, ker je prednost dal službi (zaposlen je pri VZS Mitja Čuk). V višjih ligah namreč težko usklajuješ šport s službo. Daniel, ki stanuje na Proseku, je pri Vesni igral štiri sezone. Medtem je bil tudi med protagonisti dvojnega Krasovega napredovanja (v elitno in v D-ligo). Bržkone ne bo nikoli pozabil podviga, ko je ekipa repenskega društva v play-offu elitne lige v Jesiju napredovala v D-ligo. Pred prihodom v Križ in v Repen je igral v meddeželni D-ligi pri Portogruaru in Sanviteseju. Krasov branilec je svojo nogometno pot začel pri Aurisini, nadaljeval pa pri združenih ekipah Primorja in Gaje. Nato so ga povabili v mladinske vrste Triestine, pri kateri je vztrajal vse do članske ekipe. Prvenstvenih tekem v C1 in C2 ligi takrat ni igral, čeprav je bil prisoten na zgodovinskem napredovanju v B-ligo v Lucci. Tomizza je s člansko vrsto Triestine odigral dve tekmi državnega pokala proti Trevisu (na krilu je igral s Parisijem). Tomizza je pred leti tudi že treniral cicibane Vesne in Pomladi. Daniel je obenem v sorodstvu s preminulim istrskim pisateljem Fulviom Tomizzo (Danielov oče je bil Fulviov drugi bratranec).

Na drugo mesto se je prebil vratar Vesne Edvin Carli (letnik 1985). Mladenič iz Slivnega, brat dvakratnega zmagovalca našega oskarja Alena, igra zelo zanesljivo. Edvin je pred prihodom v Križ igral dve sezoni pri repenskem Krasu. Velja za izjemno ambicioznega. Edvin namreč študira na medicinski fakulteti (4. letnik) v Ljubljani.

Na 3. mesto se je po glasovanju strokovne žirije uvrstil mladi nogometaš Krasa v D-ligi, Trebenc Luca Carli (letnik 1993), ki je bil lani imenovan za najboljšega mladega nogometaša. Letos je »prestopil« med člane in se je kar hitro vključil v boj za sam vrh, čeprav je imel v prvem delu sezone zaradi poškodbe zvrhano mero smole.

Med mladimi je zasluženo slavil zmago še ne 18-letni nogometaš Vesne Albert Kerpan (letnik 1995), doma iz Križa. Dijak tržaškega strokovnega višjega zavoda Jožefa Stefana je že v lanski sezoni igral pomembno vlogo v članski ekipi Vesne v zahtevni promocijski ligi. V letošnji sezoni pa je samo še potrdil, da lahko trener nanj resno računa. Na drugo mesto se je uvrstil obetavni nogometaš združene ekipe naraščajnikov in državnih mladincev Krasa Marco Bovino, doma z Opčin. Tretji pa je bil nogometaš Vesne Alex Rossone, ki uspešno igra tudi v kriški članski ekipe.

IZIDI
ČLANI: 1. Daniel Tomizza (lani Vesna) 15 točk, 2. Edvin Carli (Vesna) 13, 3. Luca Carli (Kras) 9, 4. Saša Tomsič (Sovodnje) 7, 5. Martin Cheber (lani Vesna) in Simone Bressan (Mladost) 5, 6. Goran Kerpan in Jar Martini (Vesna) 3, 7. Alessandro Kobal (Mladost) in Daniel Franco (Zarja) 1.
OSTALI NOMINIRANCI: Mauro Galliussi, Manuel Zuppin, Peter Emili, Daniel Franco, Kevin Segulin, Ivo Križmančič, Martin Bagon.

MLADI (1994-1996): 1. Albert Kerpan (Vesna) 11 točk, 2. Marco Bovino (Kras) 7, 3. Alex Rossone (Vesna) 5, 4. Erik Rebula 3, 5. Peter Ridolfi (Kras) in Samuel Furlan (Vesna) 1.
OSTALI NOMINIRANCI: Thomas Renar, Alessio Caselli, Patrik Racman.

GLASOVALI SO: Marjan Babuder, Jan Grgič, Bruno Križman, Branko Lakovič, Milan Micussi, Bruno Rupel, Duško Švab, Niko Štokelj, Dario Zanier.