S kulturo v srcu

S kulturo v srcu

Mladi, pišite in vztrajajte!

Skupinska fotografija nagrajencev in članov Šumovega uredništva (KROMA)

»Šumovci s kulturo živimo. Ne predstavljamo si sveta brez kulture. Ne predstavljamo si svojega mesta ob morju brez kulture.«
S to mislijo so oblikovalci petkove mladinske priloge Primorskega dnevnika, ŠUM-a, pred slabim mesecem razpisali literarni natečaj za mlade med 15. in 25. letom starosti. Izhodiščno misel »S kulturo v srcu. Kaj ti pomeni kultura?« so lahko sodelujoči razvili v prozni sestavek ali poezijo.
V petek je v Gregorčičevi dvorani v Trstu potekalo nagrajevanje natečaja. Uvodno misel je prisotnim podal pesnik Marko Kravos. Sam je zaupal občinstvu svoj občutek zadrege, ko mu kdo nameni vprašanje, kako je z ustvarjanjem mladih Slovencev v Italiji, saj so »novi« avtorji po navadi stari čez 40-45 let. Zaželel si je, »da bi se zgodilo v literaturi kaj mladega, da bi se jutrišnji dan zapisal tudi skozi literarno ustvarjanje mladih, ki si želijo izraziti svoje vizije, sanje in bolečine«. Svoje misli je zaključil z nasvetom mladim, naj pišejo in vztrajajo, saj zahteva pisateljski poklic veliko truda, dela, vere vase, odkrivanja svoje notranjosti in ne nazadnje tudi naklonjeno okolje.
Uvodnim besedam je sledilo nagrajevanje. V uredništvu mladinske priloge Primorskega dnevnika so zbrali več kot trideset prispevkov, ki so jih podpisali po večini višješolci. Vsi nagrajenci so prejeli knjižni dar in diplomo, prvima dvema nagrajencema pa je Dušan Udovič, odgovorni urednik Primorskega dnevnika, izročil tudi dve naročnini na dnevnik za leto 2014.
Nagrajevanje, ki so ga vodili Daniel Doz, Barbara Ferluga in Vesna Pahor, je potekalo v sproščenem, dinamičnem in duhovitem vzdušju. Ob branju nagrajenega prispevka in utemeljitve za nagrado so z zelo kratkim pogovorom z vsakim nagrajencem na dan privreli pogledi, ki jih imajo mladi na kulturo in na ustvarjanje. Ostrim, včasih zafrkljivim, a vedno utemeljenim vprašanjem so se vsi odzvali prepričano in samozavestno.
Za poezijo je prvo nagrado prejela Caterina Cossutta, drugo Nicole Novello, tretjo pa sta si delila prispevka Irene Kalin in Demetre Volari. Posebno nagrado je prejela »geometrijsko« strukturirana pesem Nade Tavčar.
Med krajšimi proznimi sestavki (razpis je predvideval omejitev na 2500 znakov) je prvo nagrado prejela Ester Gomisel, drugo Nausikaa Concina, tretjo pa Alex Solinas. Posebno nagrado je prejel prispevek o Benečiji Mitje Tulla.