Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka na jezikovni smeri Liceja Prešerna Karen Klobas

Karen Klobas

Do stotice na krilih Beatlesovih melodij

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: Oven
Najljubša hrana: riba
Najljubša pijača: Coca-Cola
Knjiga na nočni omarici: Mesto v zalivu Borisa Pahorja
Najljubši film: Nowhere boy, ki govori o mladosti Johna Lennona
Najljubša televizijska oddaja: nadaljevanka Squadra speciale Cobra 11
Najljubša gledališka predstava: je nimam
Naj osebnost: John Lennon
Življenjsko geslo: There's no problem, only solutions

Na jezikovni smeri Liceja Franceta Prešerna imajo letos dve odličnjakinji, ki sta državni izpit opravili z najvišjo oceno - 100/100. Ena od teh je Karen Klobas, doma iz Šempolaja, ki jo je stotica, kot pravi, pozitivno presenetila, a ne pretirano, saj jo je do neke mere tudi pričakovala: »Pričakovala sem približno od 90/100 do 100/100,« pravi.

Karen je za temo svojega maturitetnega referata izbrala angleško mesto Liverpool, »ker sem mesto spoznala preko glasbe Beatlesov, glasbo pa sem potem povezala z mestom,« pravi šempolajska odličnjakinja, ki se je pred petimi leti odločila za šolanje na jezikovni smeri, »ker mi matematika ni bila všeč. A niti klasična, ker sem vedela, da se grščino in latinščino ne bi rada učila. Izbrala sem jezikovno, ker sta mi ugajali angleščina in nemščina, potem pa sem se naučila še ruščino,« pravi Karen, ki danes z zadovoljstvom gleda na izbiro, ki jo je bila opravila pred leti, tako da bi izbiro seveda ponovila.
Glede svojih študijskih navad Karen pravi, da pred maturo ni pospešila učenja, kvečjemu nasprotno: učila se je manj kot po navadi, ker je bila tudi utrujena, drugače pa se je redno učila skozi vse šolsko leto in si vedno urejala zapiske, tako da jo je ob koncu šolskega leta čakalo sorazmerno malo snovi, ki jo je bilo treba naštudirati. Šempolajska odličnjakinja se v prostem času posveča igranju kitare pri Glasbeni matici, to je tudi njena edina zunajšolska dejavnost, saj kakega športnega konjička ne goji.

Ko smo se takoj po objavi končnih ocen v okviru državnega izpita pogovarjali z njo v veži liceja Prešeren, nam Karen še ni znala povedati, kam bo šla na počitnice: »Za teden dni se bom kje odpočila s svojimi starši, potem bom šla tudi s prijatelji,« pravi Karen, ki se je odločila za študij na glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer jo septembra čaka sprejemni izpit. (iž)