Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturant znanstveno-fizikalne smeri liceja Prešeren Jakob Terčon

Jakob Terčon

Formula za uspeh: spomin in vsakodnevno učenje po malem

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: Devica
Najljubša hrana: pečen krompir in meso
Najljubša pijača: voda
Knjiga na nočni omarici: Oris Doriana Graya Oscarja Wildeja in Ciceronova De amicitia
Najljubši film: Rain man
Najljubša televizijska oddaja: Criminal minds
Najljubša gledališka predstava: Oblomov
Naj osebnost: Miloš Tul
Življenjsko geslo: Ride si sapis (Smej se, če si pameten)

Drugi odličnjak, s katerim se po koncu letošnjega državnega izpita ponašajo na znanstveno-fizikalni smeri Liceja Franceta Prešerna, je Jakob Terčon.
Mladeniča iz Slivnega, ki takoj pove, da je pred višješolskim študijem opravil šolanje na Nižji srednji šoli Iga Grudna v Nabrežini, je stotica nekoliko presenetila: »Ciljal sem na 95/100 ali kaj več, po pisnih nalogah pa sem videl, da je stotica največ, kar lahko dosežem, glede na to, da mi je matematika šla malo slabše,« pravi Jakob, ki mu je na koncu vsekakor šlo dobro, tako da je z oceno razumljivo zelo zadovoljen.

K odličnemu uspehu na maturi je prav gotovo pripomogel referat, s katerim se je Jakob Terčon predstavil izpitni komisiji. Tema je bila nekoliko neobičajna, saj se je Jakob posvetil filozofskemu razmišljanju o smrti: »Uokviril sem, kaj je lahko smrt, podal sem svoje osebno razmišljanje, potem sem pisal še o Sokratu, Nietzscheju, Hemingwayu, Seneki in Kosovelu,« pravi slivenski odličnjak, ki se je pred petimi leti odločil za šolanje na znanstveno-fizikalni smeri liceja Prešeren, ker sta mu bili všeč matematika in fizika: »Šel sem po sledeh očeta in nonota in spoznal, da me je ta šola zelo dobro pripravila na univerzo, tako da bi izbiro ponovil. Nudi ti zelo široko paleto splošne kulture tako na znanstvenem kot na literarnem področju,« pravi Jakob.

Po odličnjakovih besedah se je učil bolj malo: »Sošolci so pravili, da mi pomaga spomin, ki ga imam. Zdaj ne vem, če je to res ali ne. Če smo imeli kako kontrolko, sem se pripravljal nekaj dni prej in sem študiral vsak dan po malem in ne vse zadnji dan, tako da sem se, kolikor se je dalo, pripravljal sproti. Isto velja za maturo: bilo je, če lahko rečemo, neke vrste ponavljanje, saj kar si se že učil med letom, se pred maturo tudi spomniš,« pravi slivenski odličnjak, ki se ni odločil za kako dodatno učenje.

Študij pred maturo je bil intenziven, saj med letom ni bil vajen tako študirati, vendar je šlo, saj mu učenje, kot pravi, ne teži.

Zunaj šolskih zidov se Jakob Terčon posveča plavanju, saj že od tretjega leta starosti plava pri tržiškem klubu Rari Nantes Adria: »Zadnje leto sem opravil samo zimsko sezono in sem marca opustil, da bi se bolj posvetil študiju,« pravi Jakob, ki je v obdobju obiskovanja nižje srednje šole tudi igral košarko pri ŠD Sokol v Nabrežini, a je ta šport potem opustil.

Tako kot njegov sošolec-odličnjak Igor Valič, se je tudi Jakob Terčon odločil, da se po uspešno opravljeni maturi poda na potovanje po Evropi z vlakom, jeseni pa ga čaka študij inženirstva na tržaški univerzi. Sicer še ne ve, katero smer bo izbral, vendar pravi, da je prvo leto študija precej podobno na vseh smereh, »tako da bom sproti videl, kam se usmeriti.« (iž)