Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturant klasičnega liceja Tadej Pahor

Tadej Pahor

Književnost mu leži, šport ga navdušuje

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: riba
Najljubša hrana: »pašta« s paradižnikom
Najljubša pijača: sadni sokovi
Knjiga na nočni omarici: knjige dedka Borisa Pahorja in »Tolminci« Ivana Preglja
Najljubši film: »Fast & Furious«
Najljubša gledališka predstava: »Burundanga«
Naj osebnost: življenjski vzornik je dedek, v športu pa Leo Messi in Fernando Alonso
Življenjsko geslo: »Never give up«

Vsestranski športnik in odličen dijak. Tako lahko označimo Goričana Tadeja Pahorja, ki je maturiral na klasičnem liceju Primož Trubar z najvišjo oceno.
»Sprva nisem pričakoval te ocene. Ko pa je bil mimo pisni del državnega izpita, sem začel upati, da bom maturo zaključil s stotico. Opravil sem dober ustni del, tako da mi je nazadnje le uspelo,« je zadovoljno povedal Tadej, saj je vendar najvišja ocena zaslužena nagrada za petletne študijske napore.
Ocenjevalni komisiji je predstavil referat o požigu tržaškega Narodnega doma v literaturi in medijih. »V svojem delu sem stavbo najprej obdelal iz arhitektonskega vidika, v nadaljevanju pa sem obravnaval odziv italijanskih in slovenskih časopisov na požig. Zanimivo je bilo ugotavljati, kako so na različne načine pisali o krivcih za zločinsko dejanje,« je pojasnil odličnjak, ki mu posebej leži literatura, kar je po svoje pričakovano, saj je vnuk tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Z njim ima Tadej prav poseben odnos, rad sliši, ko se dedek zanima zanj, ko se z njim zaplete v pogovor o preprostih, vsakdanjih stvareh, ki so del mladostnikovega življenja.

Ljubezen do književnosti in do jezikov je vsekakor zaznamovala Tadejevo višješolsko pot, saj med najljubšimi predmeti omenja slovenščino, italijanščino in angleščino.

Tadej je obenem ljubitelj najrazličnejših športnih zvrsti.

Ukvarja se z atletiko in v prostem času s prijatelji rad igra tako nogomet kot košarko; ko le more, pa se ukvarja tudi s plavanjem ali se odpravlja v gore. Poletne počitnice bodo seveda odraz teh njegovih zanimanj. »Pred kratkim sem se vrnil z maturantskega izleta po Sloveniji. Odpravil se bom še v Dolomite in na morje v slovensko Istro. Septembra pa si bom v živo ogledal Veliko nagrado Italije Formule 1 v Monzi,« nam je razkril Tadej, ki se je med drugim izkazal za dobrega poznavalca kraljevskega razreda motošporta in nogometa. Svoj prosti čas posveča tudi branju pustolovskih knjig in zgodovinskih romanov; rad seveda sega po slovenskih avtorjih.

Kje pa bo nadaljeval študijsko pot? »Vpisal sem se na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Izbiral bom med slovenistiko, primerjalnim jezikoslovjem, anglistiko in geografijo.« (av)