Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka znanstveno-tehnološkega liceja Gregorčič Nika Cotič

Nika Cotič (Bumbaca)

Delno znanstvenica, delno umetniška duša

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: škorpijon
Najljubša hrana: lubenica
Najljubša pijača: ledeni čaj
Knjiga na nočni omarici: DaVincijeva šifra Dana Browna
Najljubši film: Anna Karenina Joea Wrighta
Najljubša televizijska oddaja: L'eredità
Najljubša gledališka predstava: Kobarid ‘38 - Kronika atentata
Naj osebnost: J.K. Rowling
Življenjsko geslo: Če hočeš prijatelja, bodi prijatelj

Delno znanstvenica, delno umetnica. Takšna je Nika Cotič, nasmejana odličnjakinja z Vrha, ki je letos maturirala na znanstveno tehnološkem liceju Simon Gregorčič v Gorici. »Stotice pravzaprav nisem pričakovala, upala pa sem, da bom svojo študijsko pot zaključila z najvišjo oceno. Trudila sem se namreč vseh pet let, utvar pa si raje ne delam, tako da je bila končna ocena lepo presenečenje,« nam je zaupala Nika.

O njenem značaju marsikaj pove že sam naslov zaključnega referata, ki ga je predstavila komisiji na ustnem delu državnega izpita.

»V svojem referatu, ki sem ga naslovila "Barve skozi oči znanstvenika in umetnika", sem opisala nastanek mavrice ob prehodu skozi optično prizmo in v naravi ter dodala določeno umetniško plat, tako da mi je uspelo povezati angleško poezijo in verze Srečka Kosovela. Vključila sem tudi barvni sluh v glasbi, in sicer neke vrste barvne upodobitve melodije,« je svoje delo na kratko opisala Nika, ki bi se ponovno odločila za vpis na znanstveno-tehnološki licej Gregorčič. »Ljubila sem predvsem matematiko, kemijo in slovensko književnost, višješolsko izkušnjo pa bi rada ponovila predvsem zaradi čudovitega razreda. Vsi smo veliki prijatelji in se odlično razumemo«. Nika je zelo aktivna tudi izven šolskih klopi in je strastna ljubiteljica glasbe, saj poje pri dekliški vokalni skupini Bodeča neža in pri mešanem pevskem zboru Hrast; poleg tega igra tudi klavir in je skavtinja pri Slovenski zamejski skavtski organizaciji. V prostem času rada bere predvsem ljubezenske romane in detektivke. Po maturantskem izletu, na katerem se pravkar mudi, jo čaka pestro poletje, in sicer dva tabora, nastop na tekmovanju v Arezzu z dekliško vokalno skupino Bodeča Neža in potovanje s prijateljicami v Barcelono.

»Študijsko pot bom nadaljevala na ljubljanski pedagoški fakulteti, saj bi rada postala učiteljica na osnovni šoli,« pravi Nika Cotič. (av)