Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturant znanstveno-tehnološkega liceja Gregorčič Marco Peric

Marco Peric (Bumbaca)

V prostem času zelo rad bere, dobro pa se znajde tudi za štedilnikom

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: devica
Najljubša hrana: Boeuf Bourguignon
Najljubša pijača: fanta
Knjiga na nočni omarici: Četverorečje Alojza Rebule
Najljubši film: Marie Antoinette Sofie Coppola
Najljubša televizijska oddaja: Grace Anatomy
Najljubša gledališka predstava: Tartuffe
Naj osebnost: Ivan Tavčar, ker je v življenju dosegel vse, kar si je želel
Življenjsko geslo: Keep calm and carry on

Ljubi francosko kulturo in znanstvene predmete, hkrati pa goji še številne druge konjičke. Z najvišjo oceno je na znanstveno-tehnološkem liceju Simon Gregorčič v Gorici maturiral Marco Peric, ki stanuje pri Vižintinih v Dolu.

Že iz naše osebne izkaznice, ki jo objavljamo ob njegovi fotografiji, je razvidna Marcova zaljubljenost v francosko kulturo, s katero je prišel v stik tudi med nastopi, ki jih je v Franciji in Parizu opravil v enajstih letih, med katerimi se je ukvarjal z baletom.

Svoj maturitetni referat je Marco posvetil domačim krajem, in sicer reki Soči, tako iz znanstvenega kot iz literarnega vidika. »Opisal sem živalske in rastlinske vrste, ki živijo v Soči, reko pa sem opisal tudi s pomočjo Gregorčičevih verzov in fotografij, ki sem jih sam posnel,« je povedal Marco, ki smo ga zmotili med maturantskim izletom po Sloveniji. Med petletno študijsko potjo so mu najbolj ležale kemija, matematika in biologija, tako da bi se nedvomno ponovno odločil za vpis na znanstveno-tehnološki licej.

»Študiral bom na medicinski fakulteti v Ljubljani, verjetno pa se bom usmeril v okulistiko,« je dejal Marco in dodal, da je stotico pričakoval, saj »je rezultat petletnega dela, s katerim sem izpolnil svoj cilj. Zaključna ocena bo namreč pomembna tudi za sprejetje na univerzi v Ljubljani. Vsekakor pa bom po počitnicah opravil tudi sprejemni izpit za vstop na medicinsko fakulteto Videmske univerze«.

V prostem času Marco zelo rad bere. Všeč so mu tako slovenski kot tuji avtorji, med katerimi izpostavlja švedskega pisatelja Stiega Larssona.

Ko mu preostaja kaj časa, tudi zelo rad kuha. Pred novimi študijskimi napori pa ga čaka še večdnevno potovanje po Kefaloniji z družino. (av)