Pogovori z odličnjaki

Pogovori z odličnjaki

Maturantka znanstveno-tehnološkega liceja Mateja Petejan

Mateja Petejan (Bumbaca)

Z neizmerno močjo sonca naravnost do stotice

OSEBNA IZKAZNICA
Zodiakalno znamenje: devica
Najljubša hrana: vse, kar skuha mama
Najljubša pijača: voda
Knjiga na nočni omarici: »Sulle ali delle aquile« Kena Folletta
Najljubši film: »L'uomo che sussurrava ai cavalli« Roberta Redforda
Najljubša televizijska oddaja: /
Najljubša gledališka predstava: Muzikal »We Will Rock You«
Naj osebnost: /
Življenjsko geslo: Žanješ to, kar seješ!

»Vanjo sem potihem upala,« nam je naposled zaupala 18-letna Mateja Petejan iz Sovodenj, ki si je na letošnji maturi na znanstveno-tehnološkem liceju Simona Gregorčiča v Gorici zagotovila najvišjo oceno, stotico. Vsa leta se je pridno učila, tako da je končna ocena le poplačala vloženi trud.

Prav gotovo je k uspešnem zagovoru pripomogel tudi referat o neizmerni moči sonca, s katerim je maturantka komisijo povabila na zanimivo popotovanje skozi zgodovino uporabe sonca, se pravi od nekdanjih poganskih ritualov pa vse do najsodobnejše fotovoltaike.

Ko bi morala spet izbirati šolo, bi se nedvomno odločila enako, za znanstveno-tehnološki licej, nam je v včerajšnjem pogovoru povedala. Ob samih predmetih, ki so bili dokaj zanimivi, pa bi bila ponovno rada vključena v razred, kakršen je bil njen, v skupino trinajstih prijateljev, ki so se med seboj v vsem razumeli.

Med predmeti, ki so ji najbolj ležali, je Mateja izpostavila predvsem kemijo, »ker je bila zabavna,« predvsem zaradi preizkusov v laboratoriju. Na vprašanje, ali se bo morda septembra odločila za znanstveno fakulteto, za študij kemije na primer, pa je bil odgovor še dokaj nedorečen. Najbrž se bo naposled odločila za inženirstvo v Vidmu, kjer tudi trenira odbojko v B1 ligi pri klubu Atomat, vendar bo končna izbira padla šele po počitnicah.

Po oddihu torej, ki si ga bo privoščila že prihodnji teden na maturantskem izletu po Sloveniji, petdnevnemu avtobusnemu odkrivanju slovenskih biserov. Nato pa jo čaka še dvotedensko potovanje po Grčiji. »S starši se bomo vkrcali na trajekt in se ob pristanku z avtomobilom odpeljali od Aten in obšli ves Peloponez. Seveda pa si bomo ob obisku raznoraznih znamenitosti privoščili tudi morje!«

Sedaj, ko se je rešila knjig za maturo, se bo spet lahko lotila literature, ki ji je bolj pri srcu. Sicer pa pravi, da bere karkoli, odvisno od obdobja pač. S spominom se za trenutek povrne v šolske klopi: nikakor ne bo pozabila šolskih izletov, predvsem tistih v London ali München, in brezskrbenega druženja. (sas)