Naši v drugih okoljih

Naši v drugih okoljih

Oblači tudi princese
Lorenzo Argiolas, Milan (Italija)

Lorenzo Argiolas

V Nabrežini rojeni Lorenzo Argiolas, Slovenec po materi in Sardinec po očetu, je hitro spoznal, da želi svoje sanje živeti v modnem svetu. Kot dijak je obiskoval tržaški Izobraževalni zavod J. Stefan, a njegova neomajna odločenost, do bo delal v modi in pomagal lepo oblačiti ljudi, ga je pred petnajstimi leti pripeljala v Milan, italijansko prestolnico mode. Tu je najprej delal za francosko modno hišo Celine, in sicer kot izložbeni aranžer. Od tu ga je pot vodila v italijansko modno hišo Bottega Veneta, kjer je oblačil pomembne osebnosti, med katerimi so bili tudi princese, princi in kraljice. Nato se je vrnil v milanski butik modne hiše Celine, kjer je nekaj let preživel kot direktor.
V iskanju novih izzivov se je pred osmimi leti preselil v modno hišo Dolce&Gabbana, kjer je še vedno pooblaščen za komercialni oddelek, ki nove kolekcije, predvsem kolekcije moških oblačil, predstavlja kupcem s celega sveta. »K nam prihajajo kupci, ki imajo butike po celem svetu. V zadnjem času se odpirajo novi trgi v državah, kot so Azerbajdžan, Kazahstan in Turčija. Kupci iz teh držav prinašajo svežino, ker nimajo takšne modne tradicije, kot jo imamo v Evropi,« je zanimanje za italijansko hišo visoke mode opisal Argiolas, in dodal, da gredo odlično v prodajo tudi oblačila za muslimanke (pogovor z Lorenzom smo opravili, ko so se razplamtele polemike okrog burkinija). Naj spomnimo, da je modni dvojec lani na trg poslal kolekcijo oblačil, ki vključuje abaje ali preproste ohlapne obleke in hidžabe ali naglavne rute. Sicer se Lorenzo ne ukvarja osebno s to kolekcijo, a kot mu je znano, je bil odziv strank odličen. Stranke kolekcije, ki se imenuje Abaya Collection, so predvsem premožne muslimanke iz zalivskih držav, ki so že stalne stranke italijanske modne znamke. Ta oblačila pa prodajajo tudi v nekaterih evropskih butikih, je povedal Lorenzo, ki je prepričan, da je moda še vedno umetnost lepega. To pa zato, ker so z modo ženske lahko v središču pozornosti. In medtem ko modni oblikovalci delajo na tem, da je ženska vedno lepša in ženstvena, ni bistveno drugače v moškem svetu, v katerem prevladujejo udobni kroji z vrhunskimi materiali, ki se jim je zelo težko upreti.
Ali je gospodarska kriza posegla tudi v modo? Ne, k sreči ne, je odgovoril Argiolas, ki pravi, da so njihove stranke tudi v krizi zveste modni znamki, čeprav obstaja velika konkurenca na ravni nižjega cenovnega razreda, ki na veliko proizvaja v tujini. »Naše stranke so iz premožnejšega razreda in veliko dajo na oznako Made in Italy. Celoten proces dela Dolce&Gabbana nosi ta podpis, od izbire blaga do proizvodnje in pakiranja,« je svojo predanost podjetju pokazal naš sogovornik, ki pa nikoli ni osebno srečal mojstrov prekrasnih krojev in cvetličnih vzorcev, čipk, potiskov, čeprav Dolce in Gabbana dobro poznata svoj kader.
Lorenzo Argiolas tudi v prostem času mode ne izklopi popolnoma. Ko v Milanu poteka teden mode (trenutno se pravkar končuje), se rad udeležuje modnih revij in zabav. »V teh dneh je Milan še posebej frenetično mesto, v katerega se zgrnejo ljudje z vseh vetrov življenja. Bari, kavarne in klubi so polni lepo in ekstravagantno oblečenih ljudi, izložbe v trgovinah se šibijo pod lepimi modnimi izdelki, na ulicah pa vidiš neverjetno visoka dekleta,« je milanski teden mode opisal Lorenzo. To frenetično življenje, ki zna biti tudi drago, Lorenza ne moti. Prednost življenja v takšnem mestu, ki se je po njegovi oceni v zadnjih treh letih spremenil na bolje, vsaj kar se čistoče, urejenosti in varnosti v prometu tiče, vidi v dejstvu, da ima človek vse na dosegu roke. »Če želiš na razstavo velikih umetnikov v galerijo ali pa na aperitiv v moderen klub z najbolj znanimi DJ-ji, v morju izbire ne veš, kaj bi izbral. Pa tudi, če bi rad odpotoval kam daleč, je to v Milanu zelo preprosto, saj z milanskih letališč lahko odletiš, kamor koli želiš,« je dejal Lorenzo, ki pa milansko mondenost in blišč zelo rad nadomesti tudi z nabrežinsko spokojnostjo in preprostostjo.
Če le more, se domov vrača enkrat na mesec. »Ko sem doma, uživam v brezdelju in sprehajanju po kraških poteh. Rad grem tudi k morju v Sesljan, se družim s prijatelji, sestro in bratom. Svoj prosti čas rad preživim tudi s svojimi štirimi nečaki. 23-letni Riccardo se zanima za modo, zelo mu je všeč, kar počnem jaz, zato mu rade volje pripovedujem o poslu,« je povedal sogovornik.
In katere lastnosti naj bi človek imel v modnem poslu? Kot je dejal Lorenzo, je za uspešno delo treba biti maksimalno predan službi, in ob tem še dodal, da je ta lastnost bržkone potrebna v vsakem poklicu. V nadaljevanju je postregel tudi z ugotovitvijo, da je v modnem svetu treba dobro obvladati jezike in značajske razlike med državami, saj ima vsak trg drugačne želje in potrebe. »Ruske stranke bodo pač popolnoma drugače dojemale modo kot stranke z Bližnjega vzhoda.« Za konec je Lorenzo Argiolas še dejal, da je v njegovem poslu treba znati komunicirati z ljudmi. No, da to lastnost Lorenzo ima, smo se prepričali med našim klepetom, saj je sproščeno in zadovoljno odgovarjal na vsa naša vprašanja ...
Sanela Čoralič