10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

10. zamejski festival amaterskih dramskih skupin

Krojač za dame

Utinek iz predstave (Kroma)

Mladinska gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba

Na odru mavhinjskega festivala je komedija doma v svojih različnih niansah, od kabareta do ljudske igre ali intelektualnega absurda. Mladinska gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba je ubrala pot francoskega vodvila in je črpala iz opusa kralja te zvrsti Georgesa Feydeauja.

Krojač za dame je igra, v kateri vsi liki varajo in so prevarani, v zasebnem in javnem življenju. Vsi se morajo zato pred nekom skrivati, kar je idealno izhodišče za situacijsko komedijo z dinamičnimi zapleti, ognjemetom presenečenj in nesporazumov v tesni interakciji s scenskimi elementi, v kateri imajo mimika, gib in beseda enakovredno vlogo. Mladi režiserki Maruška Guštin in Patrizia Jurinčič, ki sta podpisali tudi sceno in kostume, pa sta prezrli bistvo te zvrsti, saj sta se odpovedali ravno značilnim elementom situacijske komedije: scena je bila minimalistična, kar je znatno zmanjšalo vpliv prostora, izvedba umirjena ne glede na potrebno poudarjanje postopoma pospešenega ritma vedno bolj zapletene zgodbe. Feydeau potrebuje precej »prometa« na odru, uprizoritev pa je bila v tem primeru čista, disciplinirana, a brez isker. Tudi kostumi in frizure bi igralcem v podporo in za prepričljivost celotne izvedbe potrebovali nekaj več pozornosti, da bi lahko usmerili v določen družbeni okvir. Posrečena pa je bila izbira glasbene kulise z opernimi motivi na temo nezvestobe.

Med igralci se je večina uspešno potrudila pri oblikovanju posebnosti lika s komičnim učinkom. Os zgodbe je gospod Molineaux, ki ga je utelesil Nejc Kravos. Njegova žena in vsiljiva tašča sta bili Ksenija Kosmač in Nina Malalan. Ostala dva nezvesta para so sestavljali Danilo Devetak, ki je ustvaril primerno kreacijo lika nerodnega Aubina, in Klara Kravos, Andrej Pelikan v vlogi ekscentričnega dandyja in Gaja Guerrini. Sobarica (v trojni vlogi) in sluga sta bila Ksenija Vremec in Daniele Riccobon, šivilja, ki vse ve in kroji zgodbo je bila Jasmina Gruden.