Prelomno leto 1968

Prelomno leto 1968

»Letu 1968 sem hvaležen«

Miloš Budin (FotoDamj@n)

V glavni dvorani Skladišča idej je včeraj med številnimi prisotnimi stal tudi Miloš Budin, ki je v politiko stopil ravno leta 1968 z vključitvijo v tedanje študentsko gibanje. Bil je med soustanovitelji slovenskega gibanja mladih komunistov Matija Gubec. Primorskemu dnevniku je zaupal nekaj osebnih utrinkov iz tedanjega časa.

Kako bi opisali vašo čustveno vez z letom 1968?
Zelo sem mu hvaležen. Vključitev v študentsko gibanje mi je pomagala, da sem spremenil marsikateri pogled. Iz drugačnega zornega kota sem začel gledati na pomen študija in izobrazbe. Trud za skromno »šestico« mi ni več zadoščal. Želel sem biti v stiku z ljudmi in realnost doživljati v prvi vrsti, na terenu. Tako sem se odločil, da bom prevzel vodilno vlogo.

Kateri dogodek vam je najbolj ostal v spominu?
Velika enotna protifašistična manifestacija 14. decembra 1970. Združila je levico in tako imenovane pripadnike »sredine« s tržaškim županom Marcellom Spaccinijem na čelu. Nastopili smo enotno. Bila je res impresivna. Spominjam se občutka, ki sem ga pred tem že doživel na študentskih manifestacijah, vendar ne v taki meri. Globoko v sebi sem občutil, da smo Slovenci in Italijani ena in ista stvar. Spoznal sem, da je v središču vsega človek.

Kaj vam je to spoznanje pomenilo?
Črpal sem vodila za nadaljnje delovanje. Takrat jih verjetno nisem še popolnoma racionaliziral, sem pa jih percepiral. Res lepi, prijetni občutki.

So spremembe, ki jih je udejanjalo gibanje '68, danes po vašem še zaznavne?
V 60. letih prejšnjega stoletja se je življenjski standard izboljšal. Še vedno pa so se ohranjali tabuji, značilni za prejšnja desetletja. Gibanje je prispevalo k temu, da so se kulturne in druge družbene navade spremenile.

(vpa)