1. Vesna Guštin Grilanc


Vesna Guštin Grilanc je kulturna delavka, dolgoletna organizatorka in “duša” Kraške ohceti. Kljub temu, da letos ni bilo poročnega para in kljub slabemu vremenu je bila 50. izvedba Kraške ohceti nadvse uspešna. Zasluga za to gre Vesni Guštin Grilanc, ki je s svojim dragocenim doprinosom v vseh teh letih odločilno pripomogla k ohranjanju tradicije in priljubljenosti največjega etnografskega praznika na Tržaškem Krasu.


2. Zorko Bajc


Zorko Bajc je župnik v Piranu že 18 let. Močno je povezan s krajem in ljudmi. Številne kulturne prireditve pod okriljem Društva zakladov sv. Jurija, Pastoralno-kulturnega centra Georgios, predvsem pa njegov neizmerni trud in vodenje prenov cerkva in sakralnih spomenikov v Piranu, so ga postavili na zelo poseben “zemljevid prepoznavnosti”. Avgusta pa nam je zastal dih: nadangela Mihaela, ki je na vrhu zvonika stolne cerkve v Piranu že 200 let, so po 110 letih s skoraj filmsko akcijo s helikopterjem spustili na zemljo in ga peljali na restavratorske posege v Ljubljano. V avgustu so namenu predali tudi povsem prenovljeno notranjost in stopnišče zvonika cerkve sv. Jurija v Piranu.


3. Ines Frančeškin


Ines Frančeškin, 18-letna dijakinja Srednje lesarske in gozdarske šole v Postojni, doma iz Kostanjevice na Krasu, ima rada naravo, žago pa vihti spretno, drevesa podira izjemno natančno, naravnost elegantno. Dokaz je njena odlična uvrstitev na 33. svetovnem prvenstvu gozdarjev na Norveškem, od koder se je vrnila s kompletom medalj. Ni le svetovna podprvakinja, je tudi viceprvakinja letošnje gozdarske Olimpijade Alpe Adria. Na tekmovanjih v gozdarstvu, ki veljajo za izrazito moško domeno, nikoli ni bila zadnja. Že vrsto let pleše hip hop ter pravi, da zato, da vžgeš motorko in z njo nekaj narediš, ni treba gore mišic. Zadovoljna je, da s svojim STIHLOM niza uspehe.


4. Valter Mlekuž


Valter Mlekuž premore veliko empatije, rad pomaga ljudem v stiski. V primeru zapleta z mladimi kubanskimi plesalci je najprej reagiral kot človek in šele nato kot bovški župan. “Ko sem videl nemočne ljudi, nisem mogel dopustiti njihove stiske. Nekaj najlepšega je, če lahko pomagaš,” pravi Mlekuž. Kot pravi, se je zelo hitro odločil: “Nisem vedel, kakšen bo odziv. Toda zelo hitro sem začutil podporo celotne Slovenije. Od vsepovsod so me klicali, tudi bivši ustavni sodniki, poslanci, igralci ...” Razmišljal je tudi o tem, da bi kar iz svojega žepa plačal 7000 evrov. Na srečo se je vse dobro izšlo, primer pa je spodbudil razmišljanje o pomanjkljivosti zakonodaje.5. Jaka Ivančič


Jaka Ivančič, 39-letni fotograf iz Ankarana, že vrsto let navdušuje uporabnike družbenih omrežij s svojimi krajinskimi fotografijami. Njegov talent je prepoznal tudi sloviti National Geographic, ki je Ivančičevo čarobno zimsko fotografijo Bleda razglasil za najlepšo krajinsko fotografijo leta 2018. Jaka ima za seboj kar nekaj razstav. Nazadnje je svoja dela postavil na ogled na Nizozemskem, lani so bila del v Moskvi gostujoče razstave Srce Kopra. Še pred tem je pod naslovom Doživeta Istra razstavljal v koprskem pokrajinskem muzeju, leta 2015 pa so mu slovenski udeleženci razstave Expo Milano zaupali prikaz istrsko-kraške kulinarike.

GLASUJETE LAHKO
PREKO SPLETNE STRANI
klikni in oddaj glas

S SMS SPOROČILOM NA TELEFONSKO ŠTEVILKO +0039 3401222160

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?