Petek, 19 april 2024
Iskanje

Za intervencijo 110.000 evrov

24. mar. 2014 | 17:01
Dark Theme

Kar 4.380 delovnih ur so pripadniki civilne zaščite, gasilci, prostovoljci in Slovenska vojska opravili ob žledolomu, ki je med 1. in 19. februarjem prizadel Lokovec, Čepovan, Vrata in območje Lokve-Lazna.
Na terenu se je tiste dni 443 pripadnikov intervencijskih služb trudilo premagati naravo in prebivalcem omogočiti kolikor toliko normalno življenje. Mnogi so ostali brez elektrike, vode in odrezani od sveta, saj je zaradi žledoloma na ceste polomilo ogromno drevja in vejevja. Žled je lomil posamezne veje, cele krošnje, pri smreki tudi vrhove. Lomilo je cela drevesa, na strmejših predelih je prevračalo celo drevesa s koreninami. Gozdne prometnice na teh območjih so bile neprevozne.
Po zadnjih ocenah znašajo stroški intervencije okrog 110.000 evrov. Najvišji strošek predstavlja dobava agregatov in motornih žag - zanje je bilo treba odšteti 28.000 evrov, v zgornjo številko pa so zajeti še stroški posebno zahtevnih interventnih ukrepov, tehničnega reševanja, kot na primer odpiranje cest in poti, pa zahtevnih del na višini in gozdarskih del, prevoza agregatov in hrane do občanov, materiala in opreme, prehrana za izvajalce intervencije, strošek za goriva ter refundacije osebnih dohodkov ter potni stroški vpoklicanih gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Škoda, ki je nastala na javni infrastrukturi in na zasebnih objektih, je ocenjena na 260.000 evrov. Vseh prijav škode, tako na objektih kot na gozdovih, je bilo dobrih tristo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava