Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Gradnja se začenja poleti

29. apr. 2014 | 18:05
Dark Theme

Po dveh letih ugibanj o začetku gradnje proizvodnega obrata po postavitvi temeljnega kamna družbe Pipistrel na goriškem letališču se je projekt začel premikati. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol pojasnjuje, da so podpisali pogodbe z izvajalci gradbenih del. »Po vseh zapletih smo vendarle podpisali pogodbe za gradnjo proizvodnih prostorov v Gorici, tako da bodo gradbene dejavnosti vidne že prek letošnjega poletja,« pravi. Po njegovih besedah naj bi z gradnjo zaključili do konca prihodnjega leta.
Temeljni kamen za novo tovarno so položili že pred dvema letoma, vendar je nato prišlo do nepričakovanih zapletov. Našli so cel kup neeksplodiranih granat iz prve svetovne vojne; potem ko so celotno območje preiskali in odkopali vsa ubojna sredstva, so naleteli še na večjo količino azbestnih odpadkov. Za sanacijo območja je bil zatem potreben poseg specializiranega podjetja. Celoten sanacijski postopek je trajal preko poldrugo leto in je stroške gradnje zvišal za pol milijona evrov. Podjetje Pipistrel je moralo zatem rešiti več birokratskih vozlov, vendar so s pomočjo sovodenjske in goriške občine, ustanove ENAC, deželnih uradov in služb le prišli zadevi do konca, tako da so končno pridobili dovoljenje za gradnjo nove hale. Sledila je izbira gradbenih podjetij; najboljši ponudbi sta pripravili podjetje Baraclit iz Arezza za gradnjo hale in Riccesi iz Trsta za ostala gradbena dela. Načrt nove tovarne so izdelali v arhitekturnem studiu De Gressi iz Gorice.
Novi proizvodni obrat bo obsegal 10.000 kvadratnih metrov pokritih površin. Po Boscarolovih besedah bodo v prvem delu za investicijo namenili pet milijonov evrov, s katerimi bodo zgradili 6000 kvadratnih metrov veliko halo za proizvodnjo Panthere. Celotna naložba je sicer vredna osem milijonov evrov. Drugi del investicije bodo opravili v prihodnjih letih in zadeva gradnjo hangarja. Kot znano bodo v Gorici gradili Panthero, štirisedežno letalo na bencinski, električni ali hibridni pogon. Ko bo tovarna dograjena, bo v njej zaposlenih 200 delavcev; povprečno bodo zgradili eno letalo na dan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava