Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Ključe odlagališča predali občini

5. maj. 2014 | 16:01
Dark Theme

Komunala Nova Gorica je konec aprila Mestni občini Nova Gorica z delno odpovedjo pogodbe predala odlagališče odpadkov v Stari gori. To odločitev je Komunala sprejela potem, ko z župani šestih goriških občin niso našli rešitve za odvoz in predelavo odpadkov po zaprtju odlagališča, ki je ostalo brez okoljevarstvenega dovoljenja. Kljub temu bo novogoriško podjetje še naprej opravljalo javno službo zbiranja in odvažanja odpadkov, tako da se za občane ne bo nič spremenilo, so v Komunali zagotovili v sporočilu za javnost.
Župani šestih občin na Goriškem, kjer Komunala Nova Gorica izvaja gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, so avgusta lani na pritisk krajevne skupnosti Rožna Dolina naložili podjetju, da začne odvažati mešane komunalne odpadke na drugo odlagališče v Sloveniji, saj ni imela več okoljevarstvenega dovoljenja za odlaganje odpadkov. Kljub izbiri najugodnejšega ponudnika so stroški podjetja zaradi tega narasli za več kot 150.000 evrov na mesec, župani občin pa niso pristali na nobenega od predstavljenih predlogov za njihovo kritje.
V tem času je Mestna občina Nova Gorica kot lastnica odlagališča v Stari gori Komunali še naprej zaračunavala najemnino v višini 330.000 evrov letno, čeprav ga slednja ni več uporabljala. Po besedah direktorja Komunale Andreja Miške naj bi zato Komunala v lanskem letu ustvarila izgubo v višini skoraj 700.000 evrov.
Dodatni zapleti so se pojavili tudi v postopku ponovnega pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja. Država je sicer s spremembo uredbe konec julija 2011 omogočila pridobitev pod blažjimi pogoji, vendar pa so bili ti pogoji, zaradi zavlačevanja občin, izpolnjeni šele v letu 2013, zaradi vključitve v postopek okoliških prebivalcev pa se je postopek podaljšal.
Za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja bi morala Komunala zagotoviti še finančno jamstvo v višini 3,2 milijona evrov. Kljub številnim dopisom in predlogom občinam, saj je za podjetje to pomenilo preveliko obremenitev, se te niso vključile v zagotavljanje finančnega jamstva za odlagališče, ki je v njihovi lasti.
Komunala je zato 18. marca predlagala Mestni občini Nova Gorica spremembo pogodbe o predaji in najemu infrastrukture na CERO Nova Gorica. S tem bi tudi zmanjšali stroške izvajanja javne službe in stabilizirali poslovanje. Ker se po trditvah Komunale na novogoriški občini tudi na ta predlog niso odzvali, ji je Komunala 18. aprila poslala dopis o delni odpovedi najemne pogodbe in pozvala predstavnike občine na prevzem dela komunalne infrastrukture, ki je Komunala za izvajanje gospodarske javne službe ravnanja z odpadki ne potrebuje več.
Napovedane predaje objekta se predstavniki Mestne občine Nova Gorica niso udeležili, zato je Komunala izpeljala primopredajo preko notarske pisarne ter skupaj z overjenim zapisnikom poslala vso dokumentacijo in ključe odlagališča na Mestno občino Nova Gorica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava