Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Pri nas je umrl Majid: kdo bo naslednji?

12. maj. 2014 | 15:35
Dark Theme

»Zaprimo vse državne lagerje tako v Gradišču kot drugod.« Tako je z mastnimi črkami pisalo na večji rjuhi, ki so jo pred goriškim sodiščem dopoldne raztegnili člani in simpatizerji štarancanskega mirovniškega gibanja Tenda per la pace. S somišljeniki združenja Melting Pot Europa so se mudili na sodišču, kjer so tudi uradno vložili prijavo, s katero sprašujejo goriške sodnike za vzroke in okoliščine smrti 36-letnega maroškega državljana Abdelmajida El Kodre. Mlad moški, ki je bil zaprt v gradiškem Centru za nezakonite priseljence CIE, je namreč v noči med 8. in 9. avgustom med izgredi padel s strehe in si hudo poškodoval glavo. Po osemmesečni komi je 30. aprila podlegel poškodbam, okoliščine njegove smrti pa ostajajo še danes ovite v tajnost.
Tako kot kaže mora ostati tajno vsakodnevno dogajanje v centrih CIE. Predstavnica združenja Tenda per la pace Galadriel Ravelli se dobro spominja avgustovskih izgredov. »Za nasilje v noči med 8. in 9. avgustom smo sicer izvedeli šele naslednji dan. S poslanko Levice, ekologije in svobode (SEL) Sereno Pellegrino smo vstopili v center in zahtevali pojasnila. S tožilstva so nam potrdili, da je res prišlo do izgredov, ker gostje niso hoteli v svoje sobe zaradi obhajanja praznika Bairam. Da pa solzilcev, o uporabi katerih smo izvedeli od samih migrantov, sile javnega reda nikakor niso uporabile. Škoda, da so nam gostje centra izročili kos solzivca, ki je priletel na njihovo dvorišče ...«
Nihče nas ni obvestil, da se Majid bori za življenje. Bratranec pokojnega Majida, Abdssalam El Kodra, se je takoj pripeljal v Trst, kjer pa mu niso dovolili do bolnika še deset dni po nesreči. Ko so s predstavniki združenj spraševali za novice, so jih katinarski zdravniki napotili kar k vodstvu centra CIE iz Gradišča, enkrat so jih celo identificirali med rednim urnikom za obiske, češ da gre za zaseben primer. Majida so nato premestili v tržiško bolnišnico, kjer je tudi umrl. O smrti pa so družino obvestili 7 dni po mladeničevi smrti, ko so bili opravili že tudi obdukcijo. Kakor da ne bi šlo za človeka, za njegovo družino: niso se zmenili za njihovo bolečino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava