Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Kam so izginili goriški deportiranci?

13. maj. 2014 | 18:42
Dark Theme

Kot napovedano je goriški župan Ettore Romoli na ministrskega predsednika Mattea Renzija naslovil pismo z uradno zahtevo, naj vlada prispeva k pojasnitvi usode Goričanov, ki so jih jugoslovanski vojaki deportirali maja leta 1945. Župan je v uvodnem delu svojega pisma pohvalil Renzija, ki se je odločil za odprtje javnosti arhivov z dokumenti o pokolih, ki so pretresali italijansko družbo v teku sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.
»Spoštovani predsednik vlade, v svojih izvajanjih o pokolih iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja ste apelirali na transparentnost in poudarili, da se je treba oddolžiti svojcem žrtvam. Ravno tako je treba ravnati tudi, kar se tiče tajnih dokumentov, ki so večinoma shranjeni v arhivih zunanjega in notranjega ministrstva in zadevajo deportacijo Goričanov, ki jih je takoj po koncu druge svetovne vojne neznano kam odpeljala jugoslovanska vojska,« poudarja Romoli in pojasnjuje, da sta »tistih štirideset dni v Gorici vladala teror in nasilje«. Po županovih besedah so jugoslovanski vojaki deportirali vsakogar, ki se je uprl novi oblasti ali je zanjo predstavljal nevarnost.
»Kdor je bil sumljiv in potencialno nevaren, so ga kratkomalo odpeljali in je izginil neznano kam,« pravi Romoli in poudarja, da je bila posebno prizadeta krajevna »inteligenca, ki so jo obglavili in je ostala brez svojih najboljših mož«. »Fojbe, v katere so metali trupla izginulih, ne da bi jim zagotovili pokopa, so zato postale simbol za namero jugoslovanskih oblasti, da bi izničile vsak znak italijanske prisotnosti,« poudarja Romoli in opozarja, da je angloameriška vojska ob svojem prihodu v Gorico junija leta 1945 naletela na zelo prizadeto mesto.
»Ne gre za ponovno odpiranje že zaceljenih ran, zato vas nagovarjam brez vsakršne zamere, toda pošteno je, da svojci teh ljudi zvedo, kje ležijo posmrtni ostanki 600 deportiranih Goričanov. Tako se bodo lahko svojci umrlih poklonili spominu na svoje drage s šopom rož na krajih njihovega pokopa,« poudarja župan Ettore Romoli, ki poziva sorodnike svojcev, združenja in sploh goriške občane, da s svojim podpisom tudi sami podprejo poziv, ki ga s pismom naslavlja na predsednika italijanske vlade Mattea Renzija. Interesenti lahko kličejo na županovo tajništvo (tel. 0481-383200) ali pa pošljejo faks na številko 0481-383218.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava