Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Janezov podvig

6. jun. 2014 | 18:43
Dark Theme

Janez Pintar, dijak industrijskega tehničnega zavoda Jurij Vega iz Gorice, je v četrtek v avditoriju slovenskega višješolskega središča v Puccinijevi ulici predstavil projekt, ki ga je samostojno razvil v letošnjem šolskem letu. Mali helikopter - igračo - je spremenil tako, da ga je neposredno krmilil z aplikacijo na pametnem mobilniku. Pri tem je uporabil mikrokrmilnik Arduino, ki ga je sam programiral. Pomožno elektronsko vezje je zgradil zato, da je lahko preko brezžične tehnologije Bluetooth povezal telefon z malo letečo napravo.
Svoj tehnični podvig je dijak obrazložil zbranim v avditoriju. Arduino je mikrokirmilnik na matični plošči, ki je zasnovan tako, da je postopek z uporabo elektronike v multidisciplinarnih projektih bolj dostopen. Bluetooth pa je vsakomur med nami bolje poznan pojem: to je brezžična tehnologija za povezovanje različnih digitalnih elektronskih naprav na razdalji do nekaj metrov. Namenjena je tako pošiljanju elektronske pošte, prostoročnemu telefoniranju in prenašanju datotek kakor tudi igranju igric, brskanju po spletu, tiskanju in - kot lahko ugotavljamo pri dijakovem projektu - tudi krmiljenju malih helikopterjev.
Aplikacijo je Janez Pintar sestavil v programskem jeziku Java. Med svojo razlago je dodal še nekaj tehničnih izrazov, ki niso ravno v splošni rabi. Povedal je, da je uporabil grafično knjižico »OpenGL«, ki se je programerji poslužujejo pri ustvarjanju video iger v treh dimenzijah. Poudarek zasluži tudi dejstvo, da je dijak uporabil marsikatero orodje, ki ga v učnem načrtu ne obravnavajo. Dela je imel približno za dva tedna. Sam pravi: »Največ časa sem posvetil pisanju aplikacije Heli, ki obsega preko 4.500 vrstic kode. Sprejel sem ga kot izziv. Hotel sem preizkusiti svoje znanje, saj projekt sam ni uporaben, možnosti razvoja pa so neskončne. Tudi multinacionalke, kot je na primer Amazon, raziskujejo tehnologijo za dostavo malih tovorov. Programirani let s pomočjo električnih brezpilotnih vozil oziroma letal bo imel velik pomen v prihodnosti.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava