Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Števerjanski pek peče najboljši beli kruh iz Berlina

10. jun. 2014 | 16:35
Dark Theme

Do leta 2011 je v Gorici delal kot kovač v družinskem podjetju, nato se je izučil za picopeka in se naposled pred enim letom preselil v Berlin, kjer zdaj peče kruh po italijanskih receptih. Matej Leopoli je bil med protagonisti zadnjega števerjanskega Likofa. Na vaškem trgu je prikazal, kako se pripravi kislo testo za kruh; pri tem je uporabil biološko moko, kakršno vsak dan uporablja v berlinski pekarni »Sironi - Il pane di Milano«, kjer je zaposlen. Leopoli je sicer doma iz Števerjana in ima 34 let. Višješolski študij je zaključil na goriškem tehničnem zavodu s slovenskim učnim jezikom Jurij Vega, zatem se je zaposlil v družinskem kovaškem podjetju. »Leta 2011 sem se odločil za spremembo; približno en mesec sem delal v piceriji v Grojni, kjer sem se naučil, kako se pripravljajo pice. Potem sem se kot picopek zaposlil najprej v hotelu La Baita v Naborjetu in nato v piceriji I tigli v kraju San Bonifacio pri Veroni, ki velja za eno izmed najboljših picerij v Italiji. Januarja lanskega leta sem si nameraval vzeti enoletno pavzo; odpravil sem se v Monzo, da bi izpopolnil svoje znanje o pripravi kruha. Tam me je Alfredo Sironi vprašal, ali bi šel z njim v Berlin odpret novo pekarno. Odgovoril sem mu pritrdilno in potem je 15. avgusta res prišlo do odprtja pekarne,« pravi Matej Leopoli.
Alfredo Sironi je rojen leta 1981, doma je iz kraja Capiago Intimiano ob Comskem jezeru, kjer njegovi starši vodijo restavracijo in kavarno. Z univerzitetno diplomo zgodovine se je odpravil v Berlin, ne da bi znal besedice nemščine. Potem ko je videl, da bo najti zaposlitev kar težko, se je v začetku lanskega leta zaljubil v tržnico Markthalle Neun v mestni četrti Kreuzberg. Odločil se je, da bo poskusil uresničiti svojo zamisel - peči in prodajati kruh po italijanskih receptih sredi Berlina, pri čemer je potreboval zanesljivega sodelavca. Za Mateja Leopolija je izvedel preko pekarne Longoni iz Monze, kjer so mu ga svetovali zaradi njegove resnosti in delavnosti. Tako se je Sironi skupaj z Leopolijem avgusta lanskega leta lotil peke kruha in drugih tipičnih italijanskih jedi v stojnici - pekarni, urejeni na tržnici Markthalle Neun.
»Začetno smo kruh pekli v treh, potem pa je bilo dela toliko, da smo danes že v enajstih,« razlaga Matej Leopoli in poudarja, da so Berlinčani takoj vzljubili njihove proizvode - poleg raznih vrst kruha pripravljajo še pice, »focaccie«, »colombe«, »panetone« ... »Letos smo prejeli nagrado za najboljši beli kruh iz Berlina; tako dober je, ker uporabljamo prvovrstno biološko italijansko moko, poleg tega testo zamesimo ročno, natanko tako kot so peki počeli nekoč,« poudarja Leopoli in pojasnjuje, da se v nemški prestolnici zelo dobro živi. »V mestu in sploh v naši mestni četrti ni kriminala; veliko je mladih, ulice so polne življenja,« pravi Leopoli in razlaga, da v Nemčiji ceni predvsem odnos ljudi do novosti. »Ko v Berlinu predlagaš novo zamisel, ko imaš podjetniški načrt, te spodbujajo in ti zaželijo, da bi bil uspešen. Ravno nasprotno kot pri nas, ko ti ob vsaki novosti že vnaprej napovejo, da ne boš uspešen, in ti svetujejo, da si raje poišči stalno delovno mesto,« pravi Leopoli, ki še ne razmišlja, da bi se iz Berlina vrnil domov. Berlinčani so pač vzljubili kruh, ki ga vsak dan skrbno pripravlja, tako da zaenkrat radevolje ostaja v nemški prestolnici.

Priložen je videoposnetek, na katerem Alfredo Sironi pojasnjuje, kako se je začela zgodba njegove berlinske pekarne (v njej je vse od lanskega odprtja zaposlen Matej Leopoli). Videoposnetek je v nemščini s podnapisi v angleščini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava