Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Renejeva operacija je uspela

23. jun. 2014 | 16:47
Dark Theme

»Operacija je uspela odlično, dr. Paley je zelo zadovoljen, vse je šlo gladko, nobenih komplikacij. Trajala je 5 ur in pol. Naš junak sedaj počiva, mi ga crtamo in se veselimo. Pot bo dolga in naporna, vendar je težji del za nami. Hvala za vse dobre misli, podporo in krasna sporočila, pomagalo je,« je na facebooku iz Milana sporočila mama malega Reneja iz Renč pri Novi Gorici. Dveletnega Reneja je v Italiji operiral ameriški zdravnik Dror Paley.
Malček se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zato so zdravniki ob rojstvu napovedali, da sploh ne bo hodil. Toda mali borec se je vseeno postavil na noge, a vse težje hodi, ker se mu nogica ukrivlja, z rastjo pa naj bi se težave zaradi redke bolezni »fibular hemimelia« še povečale. Slovenski ortopedi so predlagali amputacijo dela stopala in namestitev proteze. Starša na amputacijo nista pristala, zato sta za svojega otroka iskala druge rešitve. Prek svetovnega spleta sta našla omenjenega ameriškega kirurga, ki se že trideset let ukvarja z zdravljenjem omenjene bolezni in je na svoji kliniki na Floridi uspešno operiral že 200 otrok s podobnimi težavami.
Zgodba malega Reneja je ganila širšo slovensko javnost potem, ko je njegova mama začela zbirati prostovoljne prispevke za operacijo. Slovenski Zavod za zdravstveno zavarovanje je namreč kritje stroška operacije in zdravljenja v tujini zavrnil na podlagi mnenja ortopedskega konzilija ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), ker da vse možnosti zdravljenja v Sloveniji niso izčrpane. O tem primeru so vzniknile številne javne razprave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava