Torek, 02 april 2024
Iskanje

Aretacija članov »črne« združbe odmeva po Gorici

23. dec. 2014 | 19:52
Dark Theme

»Prihajala je v kavarno, ne morem pa reči, da smo jo dobro poznali. Čeprav smo bili v bistvu sosedje, ni nikomur povedala, da bo trgovino selila drugam. Bila je zadržana,« so nam zaupali v baru Alle Ali na goriškem Korzu Italia, kjer je včeraj - tako kot drugod po mestu - močno odmevala aretacija 53-letne Goričanke Ornelle Garoli in njenega partnerja Franca Grespija v okviru preiskave Aquila nera, s katero so karabinjerji posebnega oddelka ROS razkrinkali teroristično neofašistično združbo Avanguardia Ordinovista.
Ornella Garoli je nasproti spominskega parka vodila trgovino z obrtnimi izdelki Artigianato italiano Extro, svojo dejavnost pa je pred približno enim letom preselila drugam. »Videli smo jo, ko je odnašala škatle. Rekla mi je, da se seli,« so povedali v baru Alle Ali in dodali, da je Garolijeva odprla novo trgovino tik ob baru Metro quadro na Korzu Italia, vendar je v njej ostala le za kratek čas. V teh prostorih so nedavno odprli kitajsko krojačnico, zelo možno pa je, da je ravno tam 27. septembra potekal tajni sestanek šestih članov združbe, ki naj bi načrtovala »nasilne napade na predstavnike in simbole institucij«.
Ob Garolijevi je v priporu tudi njen partner Grespi, ki se ga v Gorici več ljudi spominja po tem, da je imel psa dobermana, dva druga Goričana - Giovannija Amorellija in Maurizia Gentileja - pa so karabinjerji ovadili. V Gorici je bolj poznan Gentile, ki je na zadnjih upravnih volitvah v Koprivnem sodeloval na listi županskega kandidata Severne lige Franca Zottija. »Gentileja poznam, zdel se mi je dober fant. Teh stvari mi ni nikoli omenil,« je dejal Zotti.
Teroristično združbo, ki je preko svojih goriških članov skušala nabavljati orožje tudi v Sloveniji, so karabinjerji razbili s pomočjo slovenske kriminalistične policije. »Kriminalisti uprave kriminalistične policije so skupaj z novogoriškimi kriminalisti z identifikacijo določenih osumljencev bistveno pripomogli k uspešno zaključeni akciji in aretaciji osumljencev,« je sporočil tiskovni predstavnik slovenske generalne policijske uprave Drago Menengalija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava