Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Je projekt čistilne naprave ogrožen?

3. mar. 2015 | 18:43
Dark Theme

Šempetrci oziroma prebivalci Feiglove ulice so dosegli obnovo postopka pravnomočno pridobljenega gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo obstoječe kanalizacije, ki poteka vzdolž njihove ulice. To pa pomeni tudi zaustavitev del, kar nikakor ni v prid projektu, ki mora biti zaključen do konca leta.
Rekonstrukcija omenjene kanalizacije je del projekta izgradnje centralne čistilne naprave in pripadajočega kanalizacijskega omrežja. Bojazen, da je največja naložba na Goriškem - projekt je v celoti vreden 53 milijonov evrov - kljub obnovi postopka visi na nitki, zaenkrat ni upravičena, zatrjujejo na podjetju Vodovodi in kanalizacije. »Ta trenutek projekt ni ogrožen. Sistem kanalizacije mora namreč delovati takrat, ko bo dograjena čistilna naprava. Navedena kanalizacija je del kanalizacijskega sistema Nove Gorice, Šempetra in Vrtojbe in je kot tako ni mogoče ločeno obravnavati. V kolikor se ta poseg ne bo izvedel po predvideni projektni dokumentaciji, bo ob določenih padavinskih dogodkih obstoječe kanalizacijsko omrežje poplavilo območje Cvetlične ulice, Stjenkove ulice, Ulice Padlih borcev, Ulice Andreja Gabrščka, Ulice Nikole Tesle, Vrtojbensko cesto in območje Letrike. S tem bi bila ogrožena tako imetje kot zdravje ljudi na širšem območju Šempetra pri Gorici,« pravi vodja projekta Mitja Gorjan iz novogoriške družbe Vodovodi in kanalizacija.
Prebivalci Šempetra pri Gorici, natančneje stanovalci Feiglove ulice nasprotujejo izgradnji razbremenilnika v njihovi ulici, zahtevajo ločen sistem za zbiranje padavinskih in fekalnih voda, bojijo se tudi, da bi predviden poseg v njihovi ulici povečal poplavno ogroženost tistega območja. Upravni postopek za razveljavitev gradbenega dovoljenja so sprožili, ker menijo, da bi morali biti stranke v postopku, obnovo postopka so tudi dosegli, ter tako posledično zaustavili gradnjo. Gorjan, kot rečeno, po drugi strani zatrjuje ravno nasprotno: če omenjenega razbremenilnika ne naredijo, bo poplavna ogroženost tistega dela Šempetra večja. Opozarja tudi, da je bila pri načrtovanju izdelana poplavna študija, pri projektu pa so sodelovali tudi strokovnjaki ljubljanske Fakultete za gradbeništvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava