Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Potaplja se tudi tržiški Seaway

4. mar. 2015 | 19:32
Dark Theme

Tudi tržiški del zgodbe nekoč zelo uspešnega slovenskega proizvajalca plovil Seaway se klavrno zaključuje. »Zadnjo jadrnico smo dokončali avgusta, nakar se je zgodil polom: od lanske jeseni nismo več videli niti ficka. Mirili so nas, češ da že podpisujejo nove pogodbe, a to so bile same laži,« je za Primorski dnevnik povedal eden izmed nekdanjih zaposlenih pri Seaway Technologies, tržiškem podjetju, ki je del slovenske skupine Seaway in hkrati tudi žrtev njenih hudih finančnih težav. V njem je bilo še do pred kratkim zaposlenih 24 ljudi, ki pa so v prvih dneh februarja podali odpoved iz krivdnih razlogov delodajalca.
»Proizvodnja je zastala že septembra 2014. Avgusta smo izdelali še zadnje plovilo, prototip jadrnice Shipman 59, ki so jo predstavili na sejmu v Cannesu, nato pa nič več. Za nas delavce se je v naslednjih mesecih začelo obdobje izrednega dopusta in nato dopolnilne blagajne. Denar bi morala priskrbeti družba, a tega ni storila, čeprav nam je vodstvo to zagotovilo,« je vzrok, zaradi katerega je 5. februarja skupaj z ostalimi zaposlenimi pri tržiški družbi Seaway Technologies dal odpoved, opisal naš sogovornik, ki želi ostati anonimen.
Zaposleni so za pomoč zaprosili tudi sindikat CGIL: preko njegovega pravnega urada bodo skušali doseči izplačilo plač za oktober, november, december in januar, trinajsto plačo ter prispevke za socialno varstvo, ki jih družba med avgustom in januarjem ni poravnala. »Dvomim, da nam bodo vrnili vse, kar nam pripada. Nekaj naj bi dobili od zavoda Inps, ostalo je po mojem mnenju izgubljeno, saj ni v tržiški proizvodni hali ničesar, kar bi lahko zarubili,« je dejal nekdanji delavec družbe Seaway Technologies, po katerem njemu in ostalim kolegom ne preostane drugega, kot da počakajo na razplet dogodkov. Na pojasnila in natančne informacije pa čaka tržiški industrijski konzorcij; direktor Gianpaolo Fontana pravi, da jim ključev proizvodne hale družba še ni vrnila.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava