Petek, 12 april 2024
Iskanje

Največ se jih odloči za raztros pepela v Soči

30. mar. 2015 | 17:04
Dark Theme

Zadnje počivališče lahko kar sami izberemo - še zlasti, če pred smrtjo izrazimo željo po upepelitvi. Več goriških občanov se je v zadnjih letih odločilo za raztros svojega pepela v reki Soči; nekaj jih je izbralo tudi morje pred Gradežem in Sesljanom.
V goriški občini se veča število ljudi, ki se odločijo za upepelitev in za raztros pepela v naravi, kar je možno od leta 2011 naprej. Kdor si po smrti želi upepelitve, lahko to zapiše v oporoko oz. se vpiše v enega izmed združenj, ki imajo kot statutarni cilj ravno upepelitev svojih članov; poleg tega lahko svojo željo zaupa enemu izmed sorodnikov ali znancev, ki morajo takoj po smrti vložiti na goriško občino potrebno prošnjo. Na goriški občini k temu pristavljajo, da je leta 2011 stopilo v veljavo zakonsko določilo, ki omogoča tudi raztros pepela izven pokopališč.
Na goriški občini imajo seznam raznih lokacij, kjer je raztros možen; v glavnem gre za kraje, ki so vsaj dvesto metrov oddaljene od hiš. Raztros pepela je v goriški občini možen tudi v reki Soči, za katerega je med Goričani največ zanimanja; več ljudi se odloča tudi za Gradež in Sesljan, vendar mora v tem primeru goriška občina stopiti v stik z gradeško oz. devinsko-nabrežinsko občino, da izdata potrebno dovoljenje. Za raztros pepela morajo prosilci v vsakem primeru še pred smrtjo osebno vložiti prošnjo na goriško občino; v prošnjo morajo tudi zapisati, kdo od svojcev ali prijateljev bo poskrbel za raztros njihovega pepela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava