Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Iskrivi smeh na ustih vseh

31. mar. 2015 | 18:11
Dark Theme

Kulturni center Lojze Bratuž in Zveza slovenske katoliške prosvete prirejata v mesecu aprilu niz veseloiger Iskrivi smeh na ustih vseh. Letošnja izvedba bo že 17. po vrsti.
Prva predstava bo v soboto, 11. aprila, ob 20.30. Predstavila se bo dramska družina SKPD F.B. Sedej iz Števerjana z novo igro Aululario rimskega komediografa Tita Makcija Plauta. Več kot dva tisoč let star tekst sta iz prevoda Kajetana Gantarja priredila režiser Franko Žerjal in scenografinja Jasmin Kovic, ki sta dogajanje prenesela na Balkan. Tako se bodo poleg slovenščine pojavljali tudi vložki v srbohrvaščini. Balkansko vzdušje bodo pričarale tudi glasba skupine Radio Zastava in plesne točke. O čem pa govori Plautov tekst? O tem, kar bi se zgodilo, če bi se kar čez noč spremenili iz siromaka v bogataša. O skrbeh in trpljenju, o nezaupljivosti in sumničavosti, ki jih lahko prinaša bogastvo. Čeprav je delo staro že 2200 let, je še vedno prav tako sodobno, kot je bilo za časa Rimljanov in se prav tako tudi danes lahko smejemo osebam, ki jim je Plavt s svojo stvariteljsko silo vdihnil življenje.
V torek, 14. aprila, ob 20. uri bo na sporedu nagrajevanje natečaja Mladi oder, ki ga že vrsto let razpisujeta Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta iz Trsta in je namenjeno predvsem mladim igralcem, ki so se izkazali v preteklem letu. Na oder Kulturnega centra Lojze Bratuž bodo s pričetkom ob 20. uri stopili sledeči nagrajenci: otroška skupina kulturnega društva Sabotin za igro Marko in sveti Miklavž, ki jo je zasnoval Peter Devinar, režija Katja Volpi, otroški pevski zbor in mladi prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela za igro Rad bi poslušal tvojo zgodbo, ki sta jo priredili Karen Ulian in Tatjana Devetak ob stoletnici prve svetovne vojne, režija Karen Ulian, mladinska gledališka skupina društva Hrast iz Doberdoba z igro Vike Grobovšek Noč, ko je posijalo sonce, režija je sad skupinskega dela, ne nazadnje pa še mladinska gledališka skupina O'Klapa iz Gorice za igro Delajmo, delajmo zlata kolesa. Nagrajen bo tudi dramski odsek prosvetnega društva Štandrež za komedijo Maxa Reala in Petra Militarova Trije vaški svètniki, režija Jože Hrovat. Pred začetkom nagrajevanja bodo nastopile gojenke plesne šole Giselle iz Gorice, ki bodo pod vodstvom prof. Carlotte Tosoratti uprizorile balet Snežna kraljica.
Naslednja predstava bo v četrtek, 16. aprila, ob 20.30. Nastopili bodo člani dramskega odseka prosvetnega društva Štandrež z novo komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov. Delo, ki je izšlo izpod peresa Nicola Manzarija, je v slovenščino prevedel Ivan Šavli, režiral pa Jože Hrovat. Letos praznuje dramski odsek prosvetnega društva Štandrež 50-letnico neprekinjenega delovanja.
Zadnja predstava niza bo v torek, 28. aprila, ob 20.30. Na sporedu bo glasbena igra z izborom Mozartovih arij in duetov Poglej, moj dragi Figaro. Predstavo sta v koprodukciji postavili na oder Kulturni center Lojze Bratuž in SCGV Emil Komel. Za režijo sta poskrbela Emil Aberšek in Carolina Bagnati. Glasbena igra Poglej, moj dragi Figaro je nastala iz čistega navdušenja nad Mozartovim delom, želje po petju, skupnemu ustvarjanju. In ob spoznanju, kako so lahko 200 in več let stare zgodbe še vedno aktualne, saj so se ljudje takrat srečevali s podobnimi težavami kot danes: še vedno obstaja želja, kako uresničiti (pravo) ljubezen, ljubosumje, obstajajo nesoglasja med spoloma, prevare - včasih nedolžne in zabavne, drugič krute in žalostne. Izbrane arije in dueti iz bolj znanih Mozartovih (komičnih) oper so osnova novo napisane zgodbe o njemu in njej, ki sta živela takrat in živita še danes. Vmesno vezno besedilo povezuje arije in duete v novo celoto, jim skuša dati logičen okvir s kančkom humorja in premisleka o vedno ponavljajoči se človeški drami.
Vse predstave bodo v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Za predstavo ob natečaju Mladi oder je vstop prost. Za ostale tri predstave bo od torka, 7. aprila, stekla predprodaja vstopnic. Redne vstopnice stanejo sedem evrov, znižane (otroci) pa pet evrov. Za rezervacije in informacije se lahko obrnete na Kulturni center Lojze Bratuž (tel. 0481 531445, info@centerbratuz.org) ali na Zvezo slovenske katoliške prosvete (tel. 0481 538128 med 8.30 in 12.30, zskp_gorica@yahoo.it).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava