Petek, 19 april 2024
Iskanje

Trgovski dom: interesenti, korak naprej!

6. apr. 2015 | 13:17
Dark Theme

Prvi del pritličja Trgovskega doma je obnovljen, v njem sta večnamenska dvorana in začasni sedež Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Drugi del z vogalom in kletnimi prostori je pred dobrim mesecem dežela FJK prevzela od agencije za državno posest in ga še isti dan uradno predala v brezplačno uporabo Narodni in študijski knjižnici (NŠK), na kateri je sedaj naloga, da pripravi načrt za obnovo in vanj vseli nove vsebine, začenši s Feiglovo knjižnico.
Narejena sta prva dva koraka na poti vračanja Trgovskega doma, morali bodo slediti drugi, kakor določa devetnajsti člen zaščitnega zakona iz leta 2001. Danes se postavlja predvsem vprašanje, komu ali čemu bo namenjeno četrto nadstropje, ki ga je dežela že prevzela in ga tudi že ponudila slovenski knjižnici, ta pa ga je odklonila, ker je za njene potrebe nefunkcionalno. Kaj torej z njim?
Interesenti naj se oglasijo in vložijo predloge, je poziv komisije za Trgovski dom, ki se je pred kratkim sestala in nakazala pot, po kateri naj bi prazni prostori na 400 kv. metrih površine dobili novo namembnost. Prijave bo zbirala komisija, ki so jo ustanovile krovni organizaciji SKGZ in SSO ter NŠK. Ista komisija bo tudi opravila prvo selekcijo in jo posredovala paritetnemu odboru, ki bo izdal mnenje, na podlagi katerega bo novega »stanovalca« izbrala deželna uprava. Novi uporabnik bo prevzel skrb za prenovo prostorov - pridobiti bo moral seveda tudi sredstva - in za vselitev dejavnosti. Člani komisije - sestanka so se udeležili Tamara Kosič, Silvan Primosig, Saša Quinzi, Igor Devetak in koordinator Livio Semolič - so ugotavljali, da ponuja Trgovski dom izjemno priložnost za nadgradnjo obstoječih dejavnosti, ki bi omogočila goriškim Slovencem, da ovrednotijo svoj kulturni potencial in utrdijo svojo prisotnost v mestu. To bo tudi vodilo, po katerem bo komisija presojala predloge interesentov. V komisiji je že tekla izmenjava mnenj o tem, kakšnim vsebinam je Trgovski dom pisan na kožo. Glede tega je prevladalo mnenje, da bi lahko v njem dobilo svoj sedež goriško glasbeno šolstvo.
Namembnost četrtega nadstropja ni edino vprašanje, s katerim se komisija spopada.
Pri ministrstvu za pravosodje bo preverila, kako je izrabljena polovica drugega nadstropja, ki gleda na Verdijev korzo; z napisa na vhodnih vratih namreč izhaja, da naj bi »zaživela« le ob petkih dopoldne za čas ene ure.
Komisija obenem spremlja postopek obnavljanja tistega dela Trgovskega doma, ki gleda na Petrarcovo ulico in ga je pred odobritvijo zaščitnega zakona za Slovence prejela v uporabo goriška državna in mestna knjižnica (BSI). Dela naj bi se začela v kratkem, po napovedih ravnatelja Marca Menata pa naj bi zadevala le kletne prostore, saj knjižnica krvavo potrebuje skladišča za knjige.
Nekaj del naj bi vsekakor izvedli tudi v dvorani, zato da bi bila vsaj dostopna. Komisija podpira predlog, da bi med letošnjim obeleževanjem 150-letnice rojstva Maksa Fabianija, ki je podpisal načrt Trgovskega doma, dobila dvorana po njem ime. Na pobudo komisije pa bosta arhitekta, ki jima je BSI poverila načrt obnove, izdelala celovit koncept za oživitev Trgovskega doma. Slovenska in italijanska knjižnica imata skupen vhod s Petrarcove ulice in hodnik v podzemlju, kjer načrtujejo tudi dvigalo za prenos knjig in za invalidne osebe na vozičku. Trgovski dom je zato tudi priložnost, da knjižnici najdeta pot do tesnejšega sodelovanja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava