Torek, 16 april 2024
Iskanje

Novogoriška občina univerzi ponudila lokacijo v mestu

7. apr. 2015 | 11:09
Dark Theme

Mestna občina Nova Gorica je Univerzi v Novi Gorici ponudila zamenjavo sedanje stavbe univerze v Rožni Dolini za nepozidana zemljišča v občinski lasti ob potoku Koren v Novi Gorici. To nepozidano stavbno zemljišč je namenjeno stanovanjski pozidavi, vendar je novogoriška občina že začela postopek spremembe prostorskega načrta. Univerza bi tako prišla do brezplačnega zemljišča v velikosti 40.000 kvadratnih metrov, 17.000 kvadratnih metrov v neposredni bližini je v lasti države, še dodatnih 28.000 kvadratnih metrov pa v zasebni lasti.
Skupno naj bi bilo tako skoraj šest hektarov, na katerih bi novogoriška univerza lahko začela graditi takoj.
Zemljišča so tudi delno komunalno opremljena, je na današnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Matej Arčon, preostanek pa bi zaradi dobre navezave lahko univerzi zagotovili brez večjih težav. Pismo s ponudbo ter študijo umeščanja univerzitetnega kampusa na lokacijo ob Kornu je novogoriška občina poslala univerzi 30. marca, odgovor nanj pa pričakuje do 15. aprila.
Na novogoriški občini so ustanovili tudi odbor za razvoj visokega šolstva v občini. Sestavlja ga šest članov največjih svetniških skupin, ki naj bi v prihodnje iskali rešitve za nadaljnji razvoj Nove Gorice kot univerzitetnega mesta.
Upravni odbor Univerze v Novi Gorici je na seji februarja lani sicer sklenil, da se bo univerzitetni kampus gradil v Vipavi, saj je tamkajšnja občina na razpisu edina ponudila ustrezno zemljišče, ki je bilo za univerzo tudi cenovno ugodno. A se je zapletlo pri pridobivanju soglasij, saj del zemljišča spada v območje poplavne ogroženosti ob reki Vipavi. Vipavska občina se že leto dni trudi, da bi rešila omenjeni zaplet, univerza pa jim je rok za pridobitev ustrezne rešitve podaljšala do začetka aprila. Prav ta četrtek bodo na seji upravnega odbora ponovno spregovorili o lokaciji, kjer bodo v prihodnje zgradili univerzitetni kampus. Pred lanskimi lokalnimi volitvami so novogoriški županski kandidati podpisali dogovor, da si bodo prizadevali za gradnjo univerzitetnega kampusa v Novi Gorici. Novogoriški mestni svet je odločitev o tem, da bi univerzitetni kampus gradili na lokaciji ob Kornu, sprejel 10. februarja letos. (sta)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava