Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Zgražanje zaradi zastave fašističnega odreda

11. feb. 2016 | 19:56
Dark Theme

Vsedržavni dnevnik La Repubblica se je v prejšnjih dneh zgražal zaradi zastave fašističnega odreda X Mas, ki je bila 17. januarja razobešena pred oltarjem kapucinske cerkve v Gorici, kjer so se spomnili padlih »masovcev« v bitki na Trnovem januarja 1945.
»Maše v spomin na padle vojake so postale že nekaj tradicionalnega, vseeno pa se je treba zamisliti nad prisotnostjo zastave odreda X Mas, v katerem so fašistični zločinci sodelovali s Tretjim rajhom, pred oltarjem goriške cerkve, za katerim je mašo daroval 61-letni duhovnik Arnaldo Greco, sicer župnik iz Moša in nadškofijski delegat za svečanosti ob jubilejnem letu,« je zapisal Paolo Berizzi, novinar dnevnika La Repubblica, in pojasnil, da je fotografijo »masovske« zastave pred oltarjem na svojem Facebook profilu objavil Mirko Viola, ki je bil nekaj časa zaprt zaradi vodenja neonacistične spletne strani Sturmfront. Skupaj z Violo so leta 2012 v zaporu končali še trije nasilneži. Na spletni strani so objavljali sporočila z rasistično in protijudovsko vsebino. Policisti so leta 2013 ovadili 23 ljudi, eno osebo so aretirali zaradi posesti orožja, zasegli so tudi nekaj zastav s kljukastimi križi in drugimi nacističnimi simboli.
Zgražanje dnevnika La Repubblica zaradi spornega spominskega obreda je povsem upravičeno. Škoda, da ga prirejajo že veliko let in vsakič v cerkvi - pred leti v cerkvici v Ulici Garibaldi, po novem v kapucinski cerkvi - razobesijo zastavo fašističnega odreda. Leta 2007 se je spominske maše udeležil tudi tedanji župan Vittorio Brancati, kar je seveda povzročilo veliko slabe volje v levi sredini. Desnosredinski mestni upravitelji pa poleg udeležbe na obredih počastijo pripadnike fašističnega obreda tudi s sprejemom na županstvu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava